VIDEO//Amenzi MAI MARI pentru unii agenți economici. Guvernul a făcut anunțul

by D M
Distribuiti mai departe...

Agenții economici, care vor livra produse de calitate proastă în școli și grădinițe nu vor mai putea participa la procesul de achiziție. Guvernul a anunțat că va institui un filtru de selectarea a acestora pentru a evita situațiile anterioare, în care patronii modificau denumirile firmelor sau creau altele noi, pentru ca mai apoi să-și ofere din nou serviciile. 

În același timp, companiile prinse pe picior greșit vor fi sancționate mai dur. Pentru asta, va fi revăzut Codul Penal și cel Contravențional. Anunțul a fost făcut de secretarul general al Guvernului, Andrei Spânu, într-o conferință de presă.

Pentru a crește responsabilitatea agenților economici implicați în procesul de achiziții, ne propunem să modificăm hotărârea de Guvern astfel încât să înscriem în lista de interdicții a achizițiilor publice operatorii economici, pe fondatorii și administratorii nominali ai acestora în cazul în care cei din urmă nu și-au îndeplinit obligațiile asumate în cadrul procesului de achiziție”.

La aceeași conferință, Spânu a prezentat un plan de acțiuni “Zece pentru copii”, menit să îmbunătățească meniul în instituțiile școlare și preșcolare. 

“Vom eficientiza procedura de achiziții publice, astfel încât managerii instituțiilor de învățământ să se preocupe de calitatea alimentației și mai puțin de birocrația care presupune acest proces. În acest sens, ne propunem să ajustăm meniul model național, recomandat copiilor și elevilor conform normelor fiziologice de consum și includerea elementelor de alimentație sănătoasă. Vom elabora caietul de sarcini tip cât și reglementările tehnice standartizate pentru achiziționarea  produselor alimentare conform standartelor de calitate specifice pentru copii și elevi. Vom pilota achizițiile publice centralizate pentru produsele alimentare și apă potabilă la nivel de oraș, primării, consilii raionale. Managerii instituțiilor de învățământ vor fi instruiți să organizeze procesele de achiziții și anume să evalueze ofertele și să depună contestații, să identifice riscuri pentru alimentația copiilor și să le gestioneze corect. Vom spori investițiile pentru a asigura alimentația cu apă potabilă prin instalarea dozatoarelor în locurile accesibile pentru instituțiile de învățământ care se confruntă cu asemenea necesități”, a precizat Spânu subliniind că apa din fiecare a cincea instituție de educație nu corespunde parametrilor sanitaro – chimici și a celor microbiologici.

Totodată, autoritățile s-au gândit să înlocuiască sucurile din meniu cu apă și spun de ce.

Una dintre ideile acestui proiect a fost ca copiilor să li se ofere mai multă apă decât sucuri pentru că sucurile conțin prea mult zahăr și sunt dăunătoare. Asta ar fi o mișcare în acest sens”, a precizat Spânu.

Spânu a adăugat că deciziile au fost luate în urma consultărilor cu Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, cel al Agriculturii, Finanțelor, Agenția de Achiziții Publice, ANSA și CNA. La discuții au mai participat CALM, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare și cei ai  societății civile.

Demnitarul a mai spus că urmează consultări publice pe fiecare acțiune în parte, inclusiv meniu. Spânu nu a spus ce cheltuieli prevede implementarea planului de acțiuni, dar a subliniat că anul acesta, pentru alimentația copiilor a fost alocat 1 miliard 251 de milioane de lei. 

Conferință de presă susținută de Secretarul General al Guvernului, Andrei Spînu privind situația alimentației în școli și grădinițe

Secretarul General al Guvernului, Andrei Spînu susține o conferință de presă privind situația alimentației în școli și grădinițe

Опубликовано Guvernul Republicii Moldova Четверг, 31 октября 2019 г.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.