(VIDEO) Afacerea „cu risc de alunecare” a familiei Stati: Un complex ultramodern va fi construit pe un teren periculos

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe un teren cu risc sporit de alunecare de la periferia capitalei, la marginea unei păduri, o companie a demarat construcția unui complex rezidențial din 9 blocuri multietajate. Terenul aparține unei firme controlate de holdingul familiei Stati, SRL Diagaras, iar lucrările de construcție și de amenajare sunt efectuate de către Compania Inamstro SRL, care deja a fost marcată de câteva scandaluri ce țin de locul amplasării construcțiilor, scrie crimemoldova.org.

Compania Inamstro promite că „Ansamblul rezidențial Deleanu” va fi unul ultramodern, constituit din blocuri cu cinci nivele, conform tehnologiilor avansate și va fi dat în exploatare în 2019.

Deși a început construcția a trei blocuri, în restul cazurilor fiind săpate doar gropile de fundație, Inamstro a reușit să vândă cel puțin 30 din viitoarele apartamente, fiind perfectate contracte de investiții.

Terenul cu suprafața de 3.6831 ha se află la ieșirea din Chișinău, în apropiere de șoseaua Balcani, și este încadrat în hotarele orășelului Durlești. Deși lucrările de construcție abia au demarat, 6 blocuri din viitorul complex rezidențial au fost înregistrate la cadastru ca „bun viitor”.

Potrivit datelor cadastrale, terenul respectiv a fost vândut de Primăria Durlești firmei Janels, în septembrie 1999, care în iulie 2002 îl vinde firmei nou-formate, Dimiteh SRL. În august 2006, SRL Diagaras cumpără terenul respectiv, însă înregistrează tranzacția la cadastru abia în septembrie 2014.

Pe parcursul anilor, terenul este folosit de mai multe ori pentru gajarea creditelor contractate de la Banca Socială, una din cele trei bănci lichidate în urma scandalului „miliardului”, și s-a aflat sub sechestru până la 1 octombrie 2014. În pofida acestui fapt, banca a acceptat în continuare terenul drept gaj, ultimul credit, de 39 de milioane , fiind eliberat la 2 martie 2014.

Un fost angajat al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei Chișinău, care a solicitat să nu-i divulgăm numele, ne-a comunicat că pe acest teren se afla o fâșie forestieră, iar în anii 90 ai secolului trecut pe acest teren au avut loc alunecări masive: „Imaginile erau foarte dure, cu copaci răsturnați, smulşi din rădăcină. Este un teren supus în continuare riscului alunecărilor. Acolo sunt mai multe izvoare subterane”.

Fostul funcționar consideră că edificarea blocurilor va spori doar riscul de alunecare: „Sarcina asupra terenului va fi prea mare și cel mai probabil că nu va rezista, chiar dacă ei spun că vor lua măsuri speciale. Și să nu uităm că ne aflăm în zonă seismică”.

O opinie similară o are și Andrei Rotaru, directorul întreprinderii de proiectări „Arhicreativ”: „Nu se poate de construit, riscurile sunt enorme”. Și Victor Ursu, șef de secție în cadrul Institutului de Geodezie, Prospecţiuni Tehnice şi Cadastru „INGEOCAD”, la fel, susține că „nu este de dorit să se construiască pe terenurile supuse riscului de alunecări. Au apărut tehnologii moderne, dar oricum, riscurile sunt prea mari”.

Pe de altă parte, viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, susține că nu există nici un risc, deoarece firma va construi un zid de protecție: „Noi am făcut mai multe ședințe pentru a discuta această problemă. Au fost evaluate riscurile și luate măsurile necesare pentru prevenirea lor. Toate aceste lucrări costă foarte scump, iar firma de construcție și-a asumat cheltuielile”.

Investigația integrală poate fi citită AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...