(VIDEO) 10 cele mai bune seriale istorice recente

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Atrag prin extraordinarul efort de producţie, ce se regăsește în decoruri și costume somptuoase, realitatea istorică prezentată și jocul actorilor.

Mihai Viteazul este cel mai bun film istoric românesc, Dacii (1966, România- Franţa) – prima superproducţie realizată în România, cu decoruri impresionante şi mii de figuranţi (a cărei acţiune urmăreşte în mare adevărul istoric dar care include numeroase episoade ficţionale spectaculoase şi emoţionante pentru publicul românesc) iar Neamul Şoimăreştilor este cel mai distribuit film istoric românesc – a fost văzut în 27 de țări. Așa se pot rezuma într-o frază vârfurile în materie de film istoric românesc.

Pe piața internațională de film, lucrurile sunt cât se poate de vii – în prezent – pentru producțiile istorice. În 2017, Cel mai bun serial dramatic a fost numit o producție de epocă, The Crown (distins cu Globul de Aur). Iată o listă de seriale istorice recente pe care nu veți rezista să nu le vedeți până la capăt.

The Crown (2016)
În luna ianuarie, serialul americano-britanic The Crown a câştigat Globul de Aur pentru Cel mai bun serial dramatic al anului 2016.
[youtube link=”https://youtu.be/mkt2U9_Ha98″ width=”590″ height=”315″]
Realizat de Peter Morgan (The Queen, Frost/Nixon, Rush), maestrul adaptării pentru marele ecran al unor evenimente petrecute în realitate, The Crown ne poartă la sfârşitul anilor ’40, când Elizabeth (Claire Foy) se confruntă cu perspectiva descurajantă de a conduce cea mai faimoasă monarhie din lume, în timp ce incearca sa stabileasca o relație cu prim-ministrul legendar, Sir Winston Churchill (John Lithgow).

Imperiul Britanic este în declin, lumea politică este în dezordine, iar o femeie tânără ia tronul, o eră nouă ivindu-se…

Realizat de Netflix, creat de Peter Morgan şi produs de Stephen Daldry (Billy Elliot, The Hours, The Reader), The Crown reuneşte câţiva dintre marii experţi în filmul biografic încă în activitate. La lansarea sa la începutul lunii noiembrie, The Crown a fost lăudat nu doar pentru interpretări şi acurateţea detaliilor istorice, ci şi pentru poziţia sa onestă faţă de traiectoria politică şi personală a reginei Elisabeta a II-a.

Vremea barbarilor (2016)
Miniseria marca History spune povestea ridicării și decăderii Imperiului Roman, din perspectiva liderilor rebeli. Serialul este o incursiune în centrul valului de răscoale împotriva acestei puteri absolute.
[youtube link=”https://youtu.be/4Ievh0nvZSA” width=”590″ height=”315″]
Romanii i-au numit pe oponenţii lor „barbari” – triburi percepute ca fiind dincolo de limitele civilizației, unde duceau o existență sălbatică și violentă. Cu toate acestea, „barbarii” s-au dovedit a fi bărbați și femei ce au purtat lupte magistrale, care ulterior au influenţat decisiv viitorul omenirii.

Această docu-dramă în opt părţi dezvăluie adevărata istorie a bătăliilor întinse pe 700 de ani, ce au avut drept scop doborârea unuia dintre cele mai puternice imperii pe care lumea le-a cunoscut vreodată. Actoru român Emil Hoştină îl portretizează pe Attila, „biciul lui Dumnezeu” venit de la Est.

Victoria (2016)
Serialul spune povestea reginei Victoria, intepretată de Jenna Coleman (Doctor Who).
[youtube link=”https://youtu.be/mnW4NL7cALs” width=”590″ height=”315″]
Serialul se bazează pe jurnalele reginei Victoria şi ne-o arătă pe aceasta încă din adolescenţă, când, la 18 ani, devine liderul politic al Marii Britanii. Cu o domnie de 63 de ani, Victoria a deţinut multă vreme recordul celei mai îndelungate domnii din istoria Angliei, până în 2015, când recordul a fost doborât de regina Elisabeta a II-a.

Jenna Coleman a câştigat rolul într-o competiţie cu mai cunoscutele internaţional Emilia Clarke şi Lily James.

The Royals (2015)
Un serial creat de canalul american dedicat celebrităților E! ce urmărește un grup fictiv de monarhi ai zilelor noastre cu greutățile lor de zi cu zi – rivalități politice, scandaluri sexuale și paparazzi. Elizabeth Hurley este Regina Elena Henstridge, soția regelui Simon. Fiul lor cel mare, Robert, este moștenitorul tronului. Frații acestuia, gemenii Liam și Eleanor se bucură de toate privilegiile regalității, fără să aibă de dus pe umeri povara unei coroane.
[youtube link=”https://youtu.be/YstAEW4ic6k” width=”590″ height=”315″]
Asta până când Robert este ucis în circumstanțe suspecte iar Liam e pus față în față cu un viitor ce se conturează tottal diferit de ce aștepta. În peisaj intră și fratele Regelui Simon, care are propria agendă. The Royals are deja undă verde pentru cel de-al treilea sezon.

Versaille (2015)
Serialul franco-britanic arată legendara domnie a lui Ludovic al XIV-lea. Suntem, așadar, în 1667, când Ludovic (George Blagden) are 28 de ani. I se spune deja Regele Soare şi are drept de viaţă şi de moarte asupra supuşilor săi, dar se simte neputincios înconjurat de marii nobili ce-şi urmăresc propriile interese şi diminuarea puterii monarhiei. Ludovic are o inspiraţie de geniu şi cere ca întreaga curte să fie mutată la Versailles, un sat din apropierea capitalei unde tatăl său, Ludovic al 13-lea, avea un pavilion de vânătoare.
[youtube link=”https://youtu.be/cv6BikgnrTQ” width=”590″ height=”315″]
Nemulţumiţi de acest surghiun ce anulează ocaziile de distracţie, nobilii cârtesc pe la colţuri, dar Ludovic pricepe în sfârşit cât de mare îi este puterea.

Decide ca în verdele Versailles se va construi cel mai impozant palat al Europei.

Ce atrage la Versailles este pe de o parte extraordinarul efort de producţie, iar pe de altă parte modul cum scenariul scris de Mirren şi Wolstencroft romanţează acţiunile regelui, mergând pe o punte subţire între realitatea istorică şi scandalosul obligatoriu pentru succesul de public al producţiei. Nu lipsesc sexul şi suspansul, căci Versailles-ul este locul perfect pentru o partidă rapidă, dar şi pentru a-ţi afla sfârşitul cu un pumnal înfipt în inimă.

Outlander (2014)
Difuzat în România pe canalul AXN Spin, serialul Outlander vine de la producătorul Ron Moore („Battlestar Galactica”). Serialul s-a dovedit a oferi o avalanșă consistentă de emoție și de dramă, amplasându-şi povestea călătoriei în timp într-un anumit teritoriu cu adevarat întunecat și obsedant. Al doilea sezon s-a încheiat, și încă două au primit undă verde, până în 2018. Acest serial extraordinar trebuie să aibă parte de mai multă recunoaștere pentru formidabilii actori principali, Caitriona Balfe și Sam Heughan, sau chiar pentru personajul negativ jucat de Tobias Menzies.
[youtube link=”https://youtu.be/NIBSn_M75OI” width=”590″ height=”315″]
Outlander prezintă aventurile unei călătoare în timp. La baza intrigii lui stă povestea lui Claire (Beauchamp) Randall, o tânără care a activat ca asistentă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ea este căsătorită cu Frank Randall, istoric, posibil spion în timpul aceluiași război. Acțiunea începe în 1945, după reunirea celor doi la sfârșitul mării conflagrații mondiale.

Claire se căsătorise cu Frank din dragoste, iar acum se aflau în Scoția, la Inverness, încercând să-și reia mariajul
printr-o a doua lună de miere.

Claire și Frank asistă pe ascuns la un ritual păgân, druidic, oficiat de femei în cercul de pietre antice de pe Dealul Zânelor, numit Craigh na Dun, în timpul sărbătorii Beltaine. Ulterior, Clăire se întoarce la cercul de pietre pentru a caută o plantă, dar este transportată în trecut, în Scoția anului 1743.

În această nouă lume, pentru a scăpa de sadicul Black Jack Randall, care seamănă leit cu stră-stră-strănepotul său Frank, ea va fi nevoită să se căsătorească și cu James Fraser, un tânăr scoțian rebel, inteligent, cu un destin încurcat, potrivnic, pe capul căruia se pusese o recompensa. Cu toate că îl iubea pe Frank Randall, Clăire ajunge să se îndrăgostească definitiv de cel de-al doilea soț al ei, fiind prinsă astfel între două iubiri la fel de sincere și între două vieți total diferite.

Vikingii (2013)
Serialul difuzat în România de History Channel, ne poartă în secolul 8, când războinicii scandinavi profită de construirea unui nou tip de ambarcaţiune pentru a începe să prade ţinuturi până atunci inaccesibile. Michael Hirst, unul dintre cei mai mari creatori de poveşti din industria de film (Oscar pentru filmul Elizabeth, nominalizări Emmy şi Globul de Aur pentru serialul The Tudors), a realizat scenariul şi producţia acestei drame. Filmat în Irlanda, „Vikingii” urmăreşte aventurile lui Ragnar Loţbrok (Travis Fimmel, The Beast, Baytown Outlaws), un bărbat plin de iniţiativă, care încearcă permanent să-şi depăşească limitele şi să descopere noi lumi care aşteaptă să fie cucerite.
[youtube link=”https://youtu.be/xdm7Z3TQhDg” width=”590″ height=”315″]
Ragnar este un tânăr fermier, cu o familie frumoasă, nemulţumit însă de politica impusă de conducătorul local, Earl Haraldson (Gabriel Byrne, In Treatment, Usual Suspects).

Acesta trimite în fiecare vară raidurile vikinge doar în est, către ţările baltice şi ţinuturile ruseşti, unde populaţia este foarte săracă. „Vikingii” prezintă astfel ambiţiile lui Ragnar de a descoperi alte civilizaţii spre vest, dincolo de mare, şi aventurile prin care trece în călătoriile sale. Alături de prietenul său, Floki (Gustaf Skarsgard, The Way Back), construieşte o nouă generaţie de corăbii – mai rapide, mai uşoare şi mai frumoase decât orice alte nave realizate până atunci.

Serialul prezintă şi credinţele religioase ale vikingilor, ultimii păgâni din istorie, care se închinau zeilor antici precum Odin, Thor, Freya şi Loki.

The White Queen (2013)
Producția este o ecranizare a bestsellerului „The Cousin’s War”, de Philippa Gregory, ce prezintă războiul dintre Casele York și Lancaster din Anglia secolului al XV-lea. „Regina Albă” este o poveste despre dragoste și suferință, seducție și decepție, trădare și crimă, prezentând destinul a trei personaje care schimbă firul istoriei: Elizabeth Woodville (Rebecca Ferguson), Margaret Beaufort și Anne Neville. Fiecare dintre ele luptă pentru putere, indiferent de prețul pe care trebuie să îl plătească.
[youtube link=”https://youtu.be/1HM9a9SJgqY” width=”590″ height=”315″]
Acțiunea începe în anul 1464, când Războiul celor Două Roze – o lungă luptă dintre două laturi ale aceleiași familii nobile pentru tronul Angliei – dura deja de nouă ani.

Chipeșul Edward al IV-lea al Casei York (Max Irons) este încoronat Rege al Angliei cu ajutorul Contelui de Warwick (James Frain), un personaj manipulator și lipsit de scrupule, poreclit „Făcătorul de Regi”. Edward se îndrăgostește de cea mai frumoasă femeie din ținut, o tânăra văduvă de origini modeste, Elizabeth Woodville (Rebecca Ferguson), cu care se căsătorește în secret. Însă noua viață la Curte a proaspetei regine nu este una liniștită.

Reign (2013)
Difuzat în acest moment în România de canalele AXN White și AXN Spin, serialul Reign are acțiunea plasată în Franța anului 1557. Reign urmărește viață reginei Scoției, Mary Stuart (Adelaide Kane), la curtea franceză în timp ce așteaptă căsătoria ei cu Francis (Toby Regbo), viitorul rege al Franței, cu care a fost logodită de la vârstă de 6 ani.
[youtube link=”https://youtu.be/Flb0uJVtxHg” width=”590″ height=”315″]
La curte, Mary are de înfruntat atât politici schimbătoare și jocuri de putere, cât și sentimentele sale crescânde față de Francis și atenția romantică acordată de fratele bastard al lui Francis, Bash. Regină Catherine de’ Medici, mamă lui Francis, încearcă, în secret, să năruiască căsătoria dintre fiul sau și Mary, din cauza previziunilor profetului Nostradamus, care crede că această căsătorie va duce la moartea lui Francis. Serialul urmărește și legăturile amoroase ale însoțitoarelor reginei Mary, care sunt în căutare de soți la curtea franceză.

The Tudors (2007)
Un serial inspirat liber din escapadele sexuale ale casei regale Tudor din Anglia secolului XVI și inspirat cu precădere din perioada lui Henric al VIII-lea.

Henric al VIII-lea s-a remarcat mai ales printr-un amănunt, acela că a avut șase soții dintre care pe majoritatea le-a decapitat. Cu o mare dorință de putere și sete de dragoste, tânărul și curajosul monarh, inetrpretat de Jonathan Rhys Meyers, își guvernează regatul și își trăiește viața cu o crudă neglijență.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...