Victor Ciobanu: Moldova a ajuns un regim hibrid deoarece în țară nu mai există instituții democratice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Moldova a ajuns să fie văzută drept un „regim hibrid” în raportul anual al „The Economist”, privind indicele democrației, deoarece în țară nu mai există instituții democratice, susține analistul politic Victor Ciobanu.

„Regimul hibrid presupune că în țară mai sunt instituții democratice, dar, în primul rând, alegerile nu sunt libere și corecte, justiția nu este independentă. Ce se mai remarcă în acest studiu este că există presiune din partea guvernului asupra partidelor și candidaților din opoziție. Dacă ne referim la alegerile recente din zece primării, am văzut cum în zece primării au câștigat zece candidați de la un singur partid pe motiv că ceilalți pur și simplu nu au participat”, a declarat Ciobanu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

El a mai spus că la degradarea situației democrației a contribuit și modificarea sistemului electoral de vot.

„După mine este un model și al viitoarelor alegeri pe circumscripții uninominale, unde candidații care vor merge pe cont propriu vor fi supuși unor presiuni enorme. Se remarcă corupția larg răspândită. Asta noi știm din toate sondajele, este o problemă mare și foarte mare”, a mai precizat analistul.

Victor Ciobanu atrage atenția că doar o treaptă mai desparte Republica Moldova de categoria statelor cu regimuri autoritate. În opinia sa, această decădere a fost determinată inclusiv de faptul că presa din Moldova este văzută ca fiind una dependentă și concentrată politic.

The Economist a publicat indicele anual al democraţiei pentru 2017, care ierarhizează ţările lumii în funcţie de puterea regimului democratic, determinată pe baza a cinci categorii generale: alegeri libere şi corecte, libertăţi civile, funcţionarea guvernului, participare politică şi cultură politică.

Republica Moldova ocupă poziţia 78 cu un indice anual al democraţiei de 5,94, în scădere față de anul trecut, când avea 6,01.

Astfel, Republica Moldova a intrat în premieră în lista țărilor cu regimuri hibride, după ce până în 2016 putea fi considerată stat cu o „democrație deficientă”.

Țara noastră a scăzut constant în acest clasament în ultimii 10 ani, de la un rating de 6,5 în 2006, în plin regim comunist, până la 5,94 în 2017. 6,00 este pragul dintre statutul de „democrație deficientă” și „regim hibrid.

Statul cu regim hibrid este unul în care există nereguli în procesul electoral, iar alegerile pot fi considerate mai degrabă nelibere. Aceste țări au regimuri de guvernare care pun presiuni pe oponenții politici, justiție lipsită de independență, un nivel înalt al corupției, hărțuire și presiuni asupra mass-mediei, probleme în funcționarea guvernării și un nivel scăzut de implicare în politică. 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...