Vicepreședintele PPE: Schimbările la codul electoral sunt o lovitură la adresa democrației

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepreşedintele Partidului Popular European, Dara Murphy, insistă pe anularea schimbărilor la sistemul electoral şi spune că vrea să vadă o veritabilă luptă cu flagelul corupţiei.

El criticat trecerea de la sistemul proporțional de vot la cel mixt, modificare susținută de democrați și socialiști.

„Noi, Partidul Popular European, care este cel mai mare grup politic de pe continentul european, credem că aceste recente schimbări sunt o lovitură pentru democrație, aici în Moldova. Nu credem că ei au luat în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și credem că guvernul a ignorat în mare măsură observațiile Uniunii Europene atunci când a promovat această nouă lege. Nu credem că a fost o dezbatere adecvată și nu credem că a fost auzită vocea societății civile, decizia de schimbare a sistemului electoral a fost luată într-o manieră contrară cu dorința cetățenilor Republicii Moldova. Suntem de părere că noua lege avantajează doar actuala guvernare, coaliția de guvernământ, probabil asta s-a făcut pentru a se asigura că vor rămâne la guvernare și în următorii ani. Există preocupări majore legate de noul sistem electoral, în special în ceea ce ține de finanțarea partidelor, influența asupra sistemului politic, asupra mediului de afaceri, îngrijorări legate de circumscripțiile electorale”, a declarat Dara Murphy într-un interviu pentru Europa Liberă.

Politicianul irlandez a mai spus că grupul parlamentar pe care îl reprezintă va condiționa ajutorul financiar promis la Bruxelles pentru Republica Moldova.

„Să fim înțeleși, Uniunea Europeană vrea să ajute și să susțină cetățenii Republicii Moldova, vrem să le acordăm sprijin, dar trebuie să ne asigurăm că anume poporul beneficiază de suportul financiar acordat de UE. Partidul nostru, Partidul Popular European, care deține majoritatea în Comisia Europeană, Parlamentul European și Uniunea Europeană, avem responsabilitatea să ne asigurăm că stabilim condiții pentru felul în care sunt cheltuiți banii, ca să aibă de câștigat cetățenii. Prin urmare, fondurile Uniunii Europene vor ajunge la populația Republicii Moldova atunci când guvernarea de la Chișinău va face reforme concrete și reale în domenii precum economia, justiție și alte sfere, atunci când vor fi anulate schimbările la sistemul electoral și se va reveni la precedentul sistem”, a menționat Murphy.

El a mai precizat că acordul de asociere UE-Republica Moldova trebuie implementat cu exactitate, dar nu așa cum îl vede un singur politician.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...