Vicepremier bulgar a demisionat la două săptămâni de la învestire din cauza unei poze pe Facebook

by Genko Genko

Un vicepremier naționalist din noul Guvern bulgar a demisionat miercuri în urma unui scandal provocat de apariția unei fotografii în care el face salutul nazist la muzeul Grevin din Paris, în fața figurinei din ceară ce reprezintă un ofițer nazist, informează AFP.

„Tensiunea creată (de această fotografie) dăunează guvernului, așadar am cerut să fiu eliberat din funcție”, a anunțat la o conferință de presă ministrul dezvoltării regionale, Pavel Tenev, scrie Agerpres.ro.

Respectiva fotografie a fost găsită chiar pe profilul său de Facebook. „Nu împărtășesc deloc această filosofie” nazistă, a ținut el să precizeze acum în fața presei, adăugând că gestul său de a ridica brațul drept în fața acelei figurine a fost unul „ironic”.

Un alt vicepremier naționalist membru al guvernului instalat pe 4 mai, Valeri Simeonov, a calificat publicarea acestei fotografii drept o „prostie” din partea presei, amintind că pe vremea când era student, în anii ’70, a vizitat lagărul de concentrare nazist de la Buchenwald şi „cine știe ce poze caraghioase” ar fi putut face acolo.

În urma negocierilor ulterioare alegerilor legislative anticipate din 26 martie, premierul conservator Boiko Borisov a format o coaliţie guvernamentală inedită în care se regăsesc trei partide ale extremei drepte reunite în formaţiunea Patrioţii Uniţi.

CITIȚI ȘI...