Veteranii războiului de la Nistru îi cer demisia ministrului de externe, Aureliu Ciocoi

by D M
Distribuiti mai departe...

Asociaţia ‘Tiras-Tighina’ a veteranilor războiului din Transnistria din 1992 a cerut vineri demisia ministrului de externe Aureliu Ciocoi, care în urmă cu o zi a declarat într-o conferinţă de presă că armata rusă a intervenit doar pentru a opri vărsarea de sânge în stânga Nistrului, iar conflictul din Transnistria a fost declanşat de anumite forţe separatiste din regiunea transnistreană, informează Radio Chişinău.

Într-o declaraţie transmisă presei, Asociaţia ‘Tiras-Tighina’ subliniază că războiul din Transnistria a fost iniţiat de Rusia, prin implicarea directă a armatei a XIV-a, cu Statul Major la Tiraspol.

‘Comandamentul Armatei a XIV-a a înarmat brigăzile de mercenari-bandiţi, în cea mai mare parte recrutaţi din Rusia, care au atacat şi au luat cu forţa instituţiile admnistrativ-teritoriale ale statului constituţional Republica Moldova, recunoscută de mai mult de 140 de state la ONU. Republica Moldova nu a atacat pe nimeni, ci şi-a apărat teritoriile constituţionale, iar drept dovadă că a fost un război între forţele Federaţiei Ruse şi forţele statului Republica Moldova stă pactul de încheiere a păcii, semnat la 21 iulie 1992, la Moscova, între preşedintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, şi preşedintele Rusiei, Boris Elţîn’, se subliniază în declaraţie, citată de Radio Chişinău.

În acelaşi timp, veteranii războiului din Transnistria consideră că, în 1992, Chişinăul a comis o greşeală catastrofală pentru statul Republica Moldova prin acceptarea forţelor de menţinere a păcii ruseşti în stânga Nistrului.

Referitor la declaraţia ministrului de externe, aceştia îşi exprimă indignarea: ‘Nebunia mileniului: cel care a iniţiat războiul a fost transformat în pacificator’.

Ministrul de externe Aureliu Ciocoi a declarat joi că evenimentele care au avut loc în 1992 pe Nistru reprezintă un conflict armat cu pierderi umane, ce a fost declanşat de anumite forţe separatiste din regiunea transnistreană, conform postului de radio citat.

El a mai spus că armata rusă a intervenit pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. ‘Ceea ce a rămas din Armata a XIV-a dislocată în regiunea de est a Republicii Moldova a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge. Că între timp sau până la acel moment – şi avem semnale că separatiştii sau aripa militantă a separatiştilor a fost probabil aprovizionată cu armament din depozitele care aparţineau Armatei a XIV-a în regiunea transnistreană – e un alt punct de discuţii, dar, factologic, armata Federaţiei Ruse dislocată la acel moment în regiunea transnistreană a intervenit la acel moment pentru a opri vărsările de sânge’, a declarat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă.

Totuşi, Ciocoi a recunoscut că militarii ruşi care fac parte din Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR) se află ilegal pe teritoriul regiunii de est a Republicii Moldova şi au loc negocieri pentru ca acesta să fie evacuat. ‘Să nu fi fost conflictul de pe Nistru, ar fi plecat şi ceea ce a rămas din Armata a XIV-a în stânga Nistrului’, consideră el.

ONU a cerut, printr-o rezoluţie, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, declaraţie calificată de Rusia drept ‘neavenită şi periculoasă’, aminteşte canalul media citat.

Într-o declaraţie pentru Radio Chişinău, deputatul Oazu Nantoi, membru al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), a afirmat vineri că Aureliu Ciocoi nu a făcut decât să reitereze poziţia oficială a Rusiei privind conflictul din Transnistria.

Fost şef de direcţie în administraţia prezidenţială de la Chişinău între 1991 şi 1992, Oazu Nantoi susţine că Armata a XIV-a a furnizat armament şi cadre de ofiţeri trupelor paramilitare separatiste, a distrus structurile de stat ale Republicii Moldova în stânga Nistrului şi se face vinovată de epurări etnice în urma cărora peste 25.000 de persoane au fost strămutate pe plan intern.

Principala miză a Rusiei în regiune este impunerea federalizării Republici Moldova şi crearea unui precedent pentru republicile separatiste din estul Ucrainei, atenţionează Oazu Nantoi. Mai mult, începând cu 2015, armata rusă a început să recruteze cetăţeni din stânga Nistrului.

‘Ministrul de externe al Republicii Moldova expune poziţia Federaţiei Ruse în conformitate cu indicaţiile primite prin Igor Dodon de la Moscova. Aureliu Ciocoi a repetat mot a mot cuvintele spuse de Serghei Lavrov la întrevederea cu Nicu Popescu (ex-ministru de externe), din 11 septembrie, de la Moscova: ‘În ’92, militarii noştri au oprit vărsările de sânge”, a declarat Oazu Nantoi.

A reacţionat virulent şi ministrul apărării Republicii Moldova din acea perioadă, generalul în rezervă Ion Costaş, care a ocupat şi funcţia de ministru de interne în anii 1990-1992.

Rusia nu a ‘oprit’ vărsările de sânge, ci le-a ‘organizat’, spune el într-o declaraţie pentru Ziarul Naţional din Chişinău. ‘Războiul din Transnistria a fost organizat de serviciile speciale ale Rusiei – KGB şi GRU – cu implicarea directă a Armatei a XIV-a rusă, la ordinul Moscovei’, susţine Ion Costaş, care îl acuză pe actualul ministru de externe de ‘dezinformare’, potrivit ziarului menţionat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.