Valeriu Triboi scapă de puşcărie: A prejudiciat statul cu 2,5 milioane de lei, dar a primit o amendă de 15 mii de lei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul viceministru al Economiei Valeriu Triboi, în acţiunile căruia procurorii au reţinut comiterea abuzului de putere şi prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari, şi care şi-a recunoscut vina, a primit o amendă de 15.000 de lei. Sentința a fost pronunţată acum câteva minute.

Chiar dacă articolul ce îl viza pe Triboi prevede o pedeapsă cu amendă penală sau închisoare de până la 6 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani, fostul viceministru al Economiei s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei.

Procurorul care instrumentează cazul, Dorin Compan, anunţă că Triboi, care a prejudiciat statul cu peste 2,5 milioane de lei a primit o amendă de 750 de unităţi convenționale, însă nu a auzit dacă instanţa a dispus şi ca acesta să nu ocupe anumite funcţii de stat.

„A fost aplicată amenda în mărime de 750 de unități convenționale, este o mărime prevăzută de legislație. Amenda aplicată corespunde normelor legale. Nu am auzit însă privarea de a ocupa anumite funcții. Ne vom documenta. El şi-a recunoscut vina în întregime. Noi am cerut privarea de a ocupa anumite funcții pe o perioadă de 8 ani”, a anunţat procurorul.

Potrivit actului de inculpare, în intervalul anilor 2014-2016, Triboi, abuzând de funcţia pe care o deţinea, prin intermediul unor terţe persoane, ar fi cumpărat de la SA Moldtelecom, fondator al căruia este Ministerul Economiei, un imobil în valoare de aproape 1.000.000 de lei, iar ulterior a dat clădirea în locaţiune, pe o perioadă de 10 ani, întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord. În continuare, prin abuz de putere, inculpatul ar fi dat indicaţii unor factori de decizie ai întreprinderii să repare imobilul, dat în locaţiune, din contul acesteia, pentru reparaţia clădirii fiind alocate 4 milioane de lei.

Totodată, pentru imobilul nominalizat întreprinderea Furnizarea Energiei Electrice Nord, care a reparat clădirea din banii proprii, urma să achitate plata de arendă în valoare de sub 50.000 lei pe an.

De asemenea, procurorii anticorupţie au înaintat în procesul penal o acţiune civilă privind recuperarea prejudiciul cauzat prin infracţiune în valoare de peste 2.500.000 lei, care urmează a fi încasat de la inculpat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...