Val de reacții în România în urma unui scandal de discriminare fără precedent

by D M
Distribuiti mai departe...

Cazul a doi brutari din Sri Lanka, angajaţi la o brutărie din comuna Ditrău, Harghita, şi împotriva cărora protestează o bună parte a comunităţii a stârnit multă revoltă în societatea românească.  

De la interpreți, cunoscuți oameni de afaceri și oficiali au sărit în apărarea celor doi bărbați, dați afară de șeful brutăriei, la care lucrau legal, după o adunare a membrilor comunei, care s-au expus împotriva migranților. Cel mai probabil, de frică să nu-și piardă afacerea, patronul le-a cerut scuze oamenilor și a anunțat că desface contractul.

Patronii fabricii au vrut să angajeze forţă de muncă locală, dar nu au avut succes

Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni, potrivit Agerpres.

Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forţă de muncă locală, atât din Harghita cât şi din alte judeţe, dar nu au avut succes, motiv pentru care s-au decis să caute brutari şi în afara ţării.

Ministrul muncii s-a declarat surprinsă de atitudinea comunităţii din Ditrău, Harghita, faţă de cei doi lucrători srilankezi, mai ales că  verificările au arătat că brutarii trecuseră toate testele și aveau actele în regulă.

Mediatizat intens, cazul a stârnit un val de reacții. Mai mulți patroni de firmă din țară și-au arătat disponibilitatea de a-i angaja pe cei doi brutari.

Un cunoscut antreprenor român Ștefan Mandachi, devenit cunoscut după construirea unui metru de autostradă și inițiatorul mișcării #șîeu, a anunțat că dorește să îi angajeze, ca brutari, pe cei doi cetățeni din Sri Lanka, aflați în centrul scandalului rasist din comuna Ditrău, județul Harghita.

„Îi angajez eu ca brutari în orice restaurant de-al meu, cu riscul să pierd clienții sau să provoc răscoale. Ei să pună degetul pe hartă, avem locații în toată țara, îi pun șef de producție la panificație și postez poze cu mine și cu ei în locație. Cât despre cei 300 de inși care țipă înverșunați… mă șochează, Doamne ferește, Doamne păzește, nu mi-am imaginat că mai pot vedea astfel de scene în 2020! Sper să pot să mă abțin, deși nu cred…”, a scris Ştefan Mandachi pe Facebook.

Iar, interpretul Tudor Chirilă spune că „tot episodul ăsta de la Ditrău arată că suntem o societate bolnavă. Rău de tot. Mă întreb câţi oameni din comunitatea aia primesc bani de la rudele lor care muncesc pe afară”, a scris Tudor Chirilă pe pagina sa de Facebook.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.