Va fi Traian Băsescu noul preşedinte al Republicii Moldova?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe 30 octombrie vor fi primele alegeri prezidenţiale în Republica Moldova. Prin obţinerea cetăţeniei micuţului stat vecin de către Traian Băsescu, calculele electorale sunt date peste cap. Este posibilă o candidatură a fostului preşedinte sau sunt doar teorii ale conspiraţiei care nu înţeleg bine resorturile ce stau în spatele deciziei?

Fostul preşedinte Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au primit cetăţenia moldovenească, decretul în acest sens fiind semnat joi de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Cererea de obţinere a cetăţeniei Republicii Moldova a fost depusă de către fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi soţia sa, la data de 10 martie 2016. Tot în luna martie, Curtea Constituţională de peste Prut a decis ca preşedintele să fie ales direct de către popor, şi nu de către Parlament, ca până atunci. Decizia Curţii a luat, atunci, prin surprindere, pe toată lumea.

În vreme ce Traian Băsescu neagă cu vehemenţă o posibilă candidatură, valul imens de popularitate pe care îl are peste Prut l-ar face câştigător într-o potenţială dispută cu liderul socialiştilor, Igor Dodon. Băsescu este un vector important pentru a scoate la vot unioniştii, votanţi de dreapta care nu mai sunt dispuşi să susţină pe cineva, după dezamăgirile provocate de partidele pro-europene după Revoluţia anti-Voronin din 2009.

Nu ar fi prima oară când Băsescu s-ar răzgândi sau ar spune una şi ar face alta: ne aducem aminte numai de celebra demisie în 5 minute…

Obţinerea cetăţeniei i-a dat fiori reci şi lui Igor Dodon: Liderul socialiştilor susţine că în toamna acestui an, după alegerile prezidenţiale, decretul privind acordarea cetăţeniei fostului preşedinte al României Traian Băsescu, dar şi soţiei acestuia va fi anulat.

Analiştii văd însă mişcarea lui Băsescu ca fiind una strict electorală, dar având ca ţintă dreapta Prutului: Băsescu îşi doreşte să exploateze cetăţenia moldovenească în scopuri electorale, atât în interiorul statului român unde formaţiunea sa politică, Partidul Mişcarea Populară, este cotată cu un jenant 4,27%, cât şi între Prut şi Nistru unde se află, neexploatat până la capăt, un mare bazin electoral românesc.

Impedimente legale

Potrivit articolului 78, alineatul 2 din Constituţia Republicii Moldova, poate fi ales Preşedinte, cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat. Ori Băsescu nu îndeplineşte norma de ani locuiţi peste Prut.

Însă, o decizie a Curţii Constituţionale, unul din vectorii pro-româneşti din Basarabia, în care 5 din 6 judecători au cetăţenia României, poate schimba regulile jocului, la nevoie.

Totodată, mişcarea lui Băsescu este interpretată de către oponenţii politici din ţară ca fiind o manevră prin care poate scăpa de problemele din Justiţie: cine poate condamna un preşedinte al unui stat vecin şi, potenţial, în componenţa României pe viitor.

Profil de preşedinte

Dincolo de planurile de viitor ale fostului preşedinte Traian Băsescu, pe 30 octombrie au loc alegeri prezidenţiale în Republica Moldova, nişte alegeri cruciale pentru bucata de pământ românească dintre Prut şi Nistru. Segmentul unionist, trădat de-a lungul timpului de către forţele politice care îl reprezentau e în fierbere şi îşi caută reprezentantul care poate face faţă lui Igor Dodon.

În ultima vreme, ca oponent de seamă a lui Dodon s-a remarcat Ministrul Apărării, Anatol Şalaru, lider al mişcării de renaştere naţională din anii 90 şi principalul coordonator al desantului armatei SUA la Chişinău din luna mai.

Va fi salvată Basarabia din ghearele lui Dodon? Vom vedea în lunile care urmează…

George Simion


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...