(VIDEO) Din băncile moldovenești nu s-a furat un miliard de dolari; Candu confirmă spusele lui Shor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Frauda din sistemul financiar-bancar moldovenesc nu mai este de un miliard de dolari, așa cum au vorbit până acum atât autoritățile, cât și experții economici, ci de 600 de milioane de dolari, după cum anunța anterior primarul de Orhei Ilan Shor, principalul suspect al furtului. Despre aceasta a anunțat președintele Executivului, Andrian Candu.

Potrivit speakerului, reprezentanții Kroll vorbesc despre identificare banilor în valoare de 600 de milioane de dolari fraudați și nu despre un miliard, așa cum s-a vorbit până acum.

„Reprezentanții Kroll au adus informații actualizate în ceea ce ține de circuitul celor 600 de milioane de dolari fraudate. Încă o confirmare este că, frauda ajunge la 600 de milioane de dolari și nu la un miliard așa cum a fost preconizat anterior”, a anunțat Candu.

Totodată, președintele Parlamentului a respins acuzațiile cum că pe „panoul miliardului” de pe pagina oficială a ministerului Finanțelor, care arată câți bani au fost recuperați, figurează informație incorectă.

Citește și: Kroll oferă noi detalii despre investigația furtului miliardului: „Grupul Shor”, principalul actor implicat în fraudă

„Sunt trei surse de recuperare a banilor. Este vorba de banii care provin din lichidarea celor trei bănci (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială – n.r.). A doua sursă sunt activele care urmează a fi vândute, în dosarele condamnaților implicați în fraudă, inclusiv dosarul Filat și altele care vor fi examinate în instanță. A treia sursă sunt bunurile localizate, dar și conduri bancare, din străinătate în baza investigației pe care o face Kroll. Panoul pus pe site-ul ministerului Finanțelor este corect”, a precizat Andrian Candu.

Amintim că, Centrul pentru Politici și Reforme din Moldova a trimis o adresare prin care solicită Ministerului Finanțelor să corecteze informația despre recuperarea activelor fraudate, pe care o publică regulat pe pagina web a instituției.

În pofida faptului că, în spațiul public au fost expuse un șir de argumente prin care a fost invocat caracterul manipulator al acestei informații și anume faptul că, în mare parte, cifrele indicate nu reprezintă „recuperarea activelor fraudate”, ci venituri din urma lichidării băncilor (adică a vinderii activelor băncilor falimentate – active ce nu au fost fraudate, sau altfel înstrăinate), Ministerul Finanțelor, spre regret, nu a întreprins nicio acțiune pentru a corecta informația prezentată în fișierul informativ plasat pe site-ul web al instituției.

Citește și: Apel către Ministerul Finanțelor: „Panoul miliardului furat” dezinformează și trezește suspiciuni

În acest context, CPR Moldova solicită dispunerea revizuirii datelor prezentate în tabelul privind recuperarea activelor fraudate, pentru a reflecta informația în mod corect și obiectiv.

Banca Națională a Moldovei a primit cea de-a patra notă informativă despre progresul înregistrat de compania Kroll în învestigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al Republicii Moldova.

Documentele obținute demonstrează, în mod clar, implicarea în frauda bancară a unui grup mare de companii din Republica Moldova care au acționat concertat și care aveau legătură cu Ilan Shor („Grupul Shor”).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...