Utilizatorii europeni de Facebook ar putea avea restricții la noile opțiuni; Care este motivul

by Genko Genko

Utilizatorii Facebook din Europa nu vor mai avea acces la noi opţiuni şi aplicaţii ale platformei, dacă autorităţile europene vor decide reglementarea reţelei sociale online din cauza temerilor legate de confidenţialitatea datelor personale, a avertizat Facebook.

Facebook este ţinta unor investigaţii ale mai multor agenţii de reglementare din ţările europene, referitor la confidenţialitatea datelor, iar reţeaua de socializare spune că ar trebui ca aceste anchete să fie oprite pentru că vor ajunge să o coste prea mult.

Dacă fiecare ţară europeană va încerca să reglementeze modul în care foloseşte Facebook informaţiile despre utilizatori şi modul în care platforma de socializare îşi defăşoară activitatea, costurile pentru Facebook ar putea creşte mult prea mult, punând reţeaua în imposibilitatea de a lansa noi servicii şi opţiuni, a ameninţat Richard Allan, vicepreşedintele Facebook pentru Europa, care este responsabil cu politicile publice, într-un articol publicat de Financial Times.

„Reglementările la nivel naţional ar pune obstacole serioase şi în calea companiilor care fac afaceri pe internet. Costurile platformei Facebook ar creşte, iar utilizatorii din Europa ar putea observa că noile servicii şi opţiuni ar deveni disponibile pentru ei mult mai târziu sau deloc”, a spus Richard Allan.

Oficialul Facebook a spus că un control sporit ar putea deteriora climatul economic pentru micile afaceri (startups) din Europa, iar dezvoltarea la nivel global ar fi în pericol.

„Cele mai mari victime ar fi micile companii europene. Următoarea mare idee s-ar putea să nu vadă lumina zilei”, a mai spus Allan.

Articolul semnat de Richard Allan a venit ca răspuns la îngrijorările crescânde din rândul mai multor ţări europene referitor la modul în care Facebook utilizează datele personale ale cetăţenilor lor. Mai multe ţări, printre care Belgia şi Olanda, au demarat anchete privind Facebook, iar reţeaua de socializare susţine că de fapt aceste ţări ar trebui să vorbească cu autorităţile de reglementare din Irlanda, unde Facebook îşi are sediul pentru Europa.

În Irlanda, Facebook este reglementat de Comisia Irlandeză de Protecţie a Datelor (Irish Data Protection Commissioner). Site-ul face adeseori trimitere la reglementările irlandeze când este chestionat referitor la posibilitatea ca modul său de gestionare a datelor să fie controlat mai bine de guvernul fiecărei ţări în parte.

Dacă fiecare ţară va ajunge să verifice funcţionarea Facebook, procesul va deveni mult prea costisitor pentru site, potrivit lui Richard Allan.

CITIȚI ȘI...