Usatîi: Îndemn toate forțele politice reale să declare boicot alegerilor parlamentare în baza sistemului mixt

Usatîi: Îndemn toate forțele politice reale să declare boicot alegerilor parlamentare în baza sistemului mixt

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a comentat decizia Comisiei Electorale Centrale de a interzice repetat înregistrarea grupului de inițiativă privind desfășurarea referendumului pentru anularea sistemului electoral mixt și a îndemnat toate forțele politice reale să declare boicot alegerilor parlamentare în baza sistemului mixt, precum și să se pregătească de pentru proteste în regim non-stop. În același timp, alegerile locale trebuie să devină un „referendum privind neîncrederea regimului în două cele mai mari orașe ale țării”.

Potrivit lui Usatîi, guvernarea „apărută în rezultatul unei lovituri de stat anticonstituționale” a modificat grav legislația electorală. „Astăzi tuturor cetățenilor Moldovei, pentru a câta oară, li s-a arătat locul. CEC a respins repetat desfășurarea unui referendum împotriva sistemului mixt al lui Plahotniuc-Dodon”, a scris aseară târziu politicianul moldovean pe pagina sa de Facebook.

Politicianul a mai menționat că „este absolut evident că, cu o asemenea Comisie Electorală Centrală, cu un așa sistem antidemocratic, opoziția reală trebuie să-și promoveze propria agendă, și să nu urmeze cursul regimului”. „Îndemn toate forțele politice reale să declare boicot alegerilor parlamentare în baza sistemului mixt. Pentru aceasta există un șir de motive: legislația electorală a fost modificată cu grave încălcări, pe calea manipulării cetățenilor prin posturile de televiziune controlate; de către o guvernare care nu se bucură de încrederea cetățenilor și apărute în rezultatul unei lovituri de stat anticonstituționale. Aceste alegeri parlamentare impuse împotriva sistemului mixt trebuie boicotate și demarate pregătirile pentru proteste non-stop”, a scris Usatîi pe pagina sa de Facebook.

Cât ține de alegerile locale noi la Chișinău și Bălți, președintele „Partidului Nostru” a îndemnat cetățenii și formațiunile politice să susțină candidații „nepătați de legături cu tandemul Plahotniuc-Dodon”, și să transforme aceste alegeri într-un „referendum privind neîncrederea regimului în două cele mai mari orașe ale țării”.

0