Usatîi: Dosarul de la Moscova în privinţa lui Plahotniuc nu are nimic cu tentativa de omor a lui Gorbunţov. „A comis alte crime împotriva unor cetăţeni ruşi”

Usatîi: Dosarul de la Moscova în privinţa lui Plahotniuc nu are nimic cu tentativa de omor a lui Gorbunţov. „A comis alte crime împotriva unor cetăţeni ruşi”

Toate crimele în care a fost implicat Plahotniuc, direct sau indirect, au fost organizate în perioada până acesta a devenit „mare nacealnik”, „mare pro-european” şi „preşedinte al celui mai mare partid pro-european cu cea mai mare fracţiune din Parlamentul Republicii Moldova”. De aceea, „nu-l ajutaţi pe Plahotniuc să devină „jertfa unor răfuieli politice”. Ei şi aşa, o fac, cu doamne ajută de dimineaţă până seara”. Despre aceasta a declarat preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în cadrul unei emisiunii televizate, precizând că în unul dintre dosarele penale deschise împotriva lui Vlad Plahotniuc în Federaţia Rusă el are calitatea de martor.

„Crimele în care el este acuzat au avut loc până la toate apucăturile lui de a deveni prim-ministru şi stăpân al Republicii Moldova. Plahotniuc a decis în decembrie 2016, urgent, să devină preşedintele Partidului Democrat după ce a înţeles că chiar şi prin intermediul avocaţilor lui, Proca oricum vorbeşte la Bucureşti”, a declarat Usatîi în cadrul unei intervenţii video la emisiunea „Politica” de la postul TV8.

Acesta a menţionat că dosarul în care Judecătoria Basmannîi din Moscova a admis arestarea în lipsă a liderului PD nu are nicio legătură cu tentativa de asasinare la Londra a lui Gherman Gorbunţov de către killerul Vitalie Proca, pentru că „ruşii nu au dreptul să pornească un dosar penal în ceea ce ţine de tentativa de omor a lui Gorbunţov în Anglia, tot aşa cum nu avut dreptul nici moldovenii să-l pornească, deoarece există un dosar penal în Marea Britanie”.

„Dacă n-ar fi fost un dosar penal în ţara în care a avut loc crima, atunci ruşii aveau dreptul să-l pornească. Gorbunţov e cetăţean rus, şi ruşii, nu că aveau dreptul, dar erau obligaţi să pornească un dosar penal, deoarece nu s-au luat măsuri în ţara în care a avut loc tentativa de omor”, a explicat preşedintele „Partidului Nostru”, explicând de ce ruşii nu puteau porni la Moscova împotriva lui Plahotniuc pe tentativa de omor a lui Gorbunţov.

„Astăzi Plahotniuc, fiind cetăţean al Federaţiei Ruse, a comis unele crime împotriva altor cetăţeni ai Federaţiei Ruse, iar în statele unde au avut loc crimele nu au fost pornite dosare penale”, a adăugat acesta, deja, în ceea ce ţine de dosarul în care s-a cerut reţinerea lui Plahotniuc şi în care Usatîi a spus că ar avea statut de martor. Totuşi, acesta a precizat că nu a fost deocamdată citat, iar de asta nu ştie dacă e vorba de acelaşi dosar, sau deja de alte crime pe care le putea comite Plahotniuc „timp de zece ani de zile”.

Mai mult ca atât, potrivit preşedintelui „Partidului Nostru”, acum şapte luni, Vladimir Plahotniuc, Constantin Botnari şi „toată brigada de la GBC” ar fi depus de urgenţă cerere de retragere a cetăţeniei ruse, întrucât au înţeles că „mâine-poimâine, pot fi traşi la o parcare şi parcaţi pentru vreo 20-30 de ani înainte”. „Iar ca să nu se întâmple acest lucru, pentru că dacă nu era Plahotniuc cetăţean al Federaţiei Ruse, nimeni nu era în drept să-l pornească [a cerut retragerea cetăţeniei ruse]”, a mai spus Renato Usatîi.

0