Unirea aprinde spiritele în Parlament. Voronin către Ghimpu: Lăsaţi-ne să construim o ţară independentă şi după modelul UE

Unirea aprinde spiritele în Parlament. Voronin către Ghimpu: Lăsaţi-ne să construim o ţară independentă şi după modelul UE

Dezbateri dure pe subiectul unirii în Legislativ. În timp ce liberalii vor declararea zilei de 27 martie – zi națională, la 100 de ani de la Marea Unire, socialiștii în comuniștii îi acuză pe aceștia de trădare şi cer anchetarea lui Mihai Ghimpu, care ar fi un „trădător de patrie şi neam” şi resping inițiativa de constituire a unei comisii parlamentare care ar veni cu un plan de acțiuni pentru ziua de 27 martie 2018.

În contextul celor 100 de ani de la Marea Unirii din 27 martie 1918, liberalii au cerut crearea unei comisii parlamentare alcătuită din deputați ai fracțiunilor PLDM, PL, PD şi PPEM pentru a stabili un plan de acţiuni a serbării.

„Se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, după cum cunoaștem, din 27 martie 1918. Sfatul Ţării a dat start unificării pământurilor romanești şi dat fiind că noi am fost primii care am dat startul unirii şi toţi românii vor sărbători centenarul unirii, noi, cei care locuim în fosta Basarabie trebuie să anunțăm anul 2018 anul unirii. Propunem ca Parlamentul să constituie o comisie din deputați PLDM, PD, PL ş PPEM, fără PCRM şi PSRM întrucât voi sunteți cu ruşii, cu Rusia, nu ţineţi la pământul natal şi neamul românesc”, a cerut Mihai Ghimpu.

Liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, nu a putut trece cu vederea solicitarea liberalului şi a cerut „dezbateri asupra subiectului”, motivând că „не нужно торопится” („nu trebuie să ne grăbim – trad. rusă”).

„Să dezbate subiectul, не нужно торопится. Anul 2018 încă nu a venit. Ghimpu, cu cât ai fost cumpărat? Voi mai bine ne-aţi lăsa să construim ţara independentă, națională şi alături de valorile Uniunii Europene. Dacă aveţi temperatură şi febră nu staţi în Parlament, mergeți şi vă tratați. Cei care cheamă la nimicirea statului, trebuie să fiţi trași la răspundere. Cer procurorului general să deschidă o anchetă pe numele lui Ghimpu şi să răspundă în faţa legii conform Constituţiei Republicii Moldova. El nu are ce căuta aici (în Parlament- n.r.)”, a opinat Vladimir Voronin.

În replică, liderul PL a declarat că liberalii luptă cu cei care nu reprezintă acest pământ, clarificând că nu a fost pusă la vot unirea Republicii Moldova acu România, ci declararea unei zile naționale. „Eu am votat independenţa acestui stat, dar d-voastră domnule Voronin erai pentru URSS, dar acum vrei să construieşti acest stat şi nu unul oarecare, ci european”, a continuat Ghimpu.

Inițiativa liberalului nu a putut trece nici de socialiști, deputatul Blad Batrîncea acuzându-l pe Ghimpu că îşi aduce aminte de Unire de fiecare dată când se află în opoziție, stă prost în sondaje sau cei apropiați lui figurează în dosare penale.

Supusă la vot, inițiativa nu a trecut din lipsă de voturi.

0