Unii se ceartă, iar alții suferă. Efectele crizei politice, în care a fost băgată țara, se simt cel mai mult în teritoriu

by D M
Distribuiti mai departe...

Efectele crizei politice în care a fost băgată țara se simt cel mai mult în teritoriu. O spune primarul orașului Râșcani, Victor Bogatico, aflat la al doilea mandat. 

“Nu putem elabora bugetul pentru că autoritățile de la centru nu fac transferuri. Nu avem bani pentru educatoare și dădace. Suntem nevoiți să soluționăm problema cu proprii bani. Plus la toate, prețul majorat pentru energia electrică nu este compensat pentru că bugetul a fost planificat conform cifrelor de anul trecut. Și asta în condițiile în care toate grădinițele prepară mâncarea pentru copii la plite electrice. Sunt cheltuieli în plus pe care le acoperim cu impozitele oamenilor”, a mai spus Bogatico.

Mai mult decât atât, în bugetul orașului nu vin banii alocați de Guvern încă în septembrie pentru reparația drumurilor, motiv pentru care Bogatico spune că va ataca în instanță Ministerul Finanțelor, mai ales că informația a apărut și în Monitorul Oficial.

“Este vorba de aproximativ 10 milioane de lei, dar acum nu se știe nimic despre acești bani. Nu știm unde-s banii și nici pe cine să întrebăm. Nici agenții economici și nici cei de la Direcția transport din Râșcani nu știe unde s-au pierdut acești bani”, a declarat Victor Bogatico pentru postul de televiziune BTV.

Lăsat singur față-n față cu probleme care țin de competența autorităților centrale, tânărul primar spune că face eforturi considerabile pentru a-și atinge  obiectivele. 

“Anul care vine vrem să facem scurgeri pentru ca drumurile să nu se strice și să nu trebuiască reparate. Vrem să reparăm scările de bloc. Vrem să creăm o întreprindere de deservire a blocurilor multietajate și să reabilităm sistemul de canalizare. 

Raionul Râșcani a fost inclus în proiectul de asigurare cu apă și canalizare, demarat de o companie germană și cred că împreună cu ei vom soluționa această problemă. Vrem să facem un buget civil, după exemplul Bălțiului, să alocăm orașului 300-400 mii de lei, iar oamenii vor decide pe ce să-i cheltuim.”

Primarul adaugă însă că pe lângă faptul că guvernarea a lăsat de izbeliște conducătorii de orașe și sate, le mai pun și piedici, prin birocrația excesivă, atunci când aceștia încearcă să rezolve problemele cu propriile forțe.  

“Spre exemplu avem o situație legată de un copac care trebuie tăiat pentru că prezintă pericol. Trimitem o scrisoare la Bălți, acolo ni se spune că trebuie să verifice actele, apoi să le trimită la Chișinău unde vor sta o lună, după care să fim supuși unei  expertize, pentru care trebuie să achităm tot noi ca să putem tăia copacul, care mâine poate cădea.”

Cu toate acestea, entuziasmul și dragostea pentru oraș îl ajută pe primar să facă lucruri frumoase, iar multe se văd deja. 

“În primul rând, am asfaltat toate căile de acces, drumurile principale pentru a fluidiza traficul între microraioane. Cred că suntem singurul oraș din țară care a creat condiții decente pentru angajații serviciilor sociale. Este singura întreprindere care nu are datorii, dimpotrivă, înregistrează venit. Și asta cu toate că prețul lunar pentru deservirea cu apă și canalizare este de doar 12 lei. Plus la toate, am lărgit competențele întreprinderii care se ocupă de amenajare și construcții. 

Deja de cinci ani economisim banii pe brazii de Crăciun. Am reușit să creăm cu 50.000 de lei doi brazi artificiali, în condițiile în care doar unul din ăsta costă 100 de mii de lei. În ultimii 4 ani am cumpărat 4 unități de tehnică pentru serviciile comunale. Am modernizat complet trotuarele din centrul orașului cu 5000 de metri pătrați de pavaj”, spune Bogatico.

Edilul spune că mai are încă multe planuri de realizat.

“Vrem să modernizăm parcurile orășenești. 70% din oraș a fost asigurat cu iluminat public stradal. Elaborăm proiectul de creare în oraș a întreprinderii de fabricare a lămpilor led. Vrem să creăm centre sociale pentru pensionari, unde oameni vor beneficia de servici de îngrijire.”

Având în vedere tendința mare de îmbătrânire, egală cu cea de emigrare a tinerilor, Victor Bogatico se gândește și la cum să-i facă pe aceștia să rămână în oraș. Prin urmare, singura soluție devin salariile și proiectele atractive. 

“Vom încerca să identificăm parteneri străini care vor dori să colaboreze cu noi pentru crearea diferitor proiecte investiționale. Avem un centru cultural, avem un proiect de reabilitare a taberei sportive din oraș, lucru care va fi făcut în colaborare cu capitala României.”

Bogatico mai spune că în ultimi cinci ani a reușit să dubleze bugetul Primăriei și să creeze în oraș peste o mie de locuri de muncă.

“Încercăm să aducem companii mari în oraș și vedem că deocamdată acest lucru ne iese. Există o uzină care fabrică încălțăminte sportivă. Este prima întreprindere mare care a fost înființată pentru prima dată de la independență. Acum acolo sunt aproximativ 250 de angajați, dar se planifică o creștere a volumului producției, care va trebui asigurată de aproape 400 de oameni.”

Victor Bogatico se laudă și cu singurul centru din țară de reabilitare a  copiilor cu nevoi speciale. Clădirea cu două etaje este o fostă grădiniță și a fost amenajată în cadrul unui parteneriat cu un investitor străin, care a investiti în jur de 10 mil. de lire sterline. Imobilul este dotat cu un ascensor special pentru acești copii, care au toate condițiile necesare și care frecventează centrul gratuit. 

“Avem în oraș zone de odihnă, oamenii știu deja unde pot merge pentru a-și petrece timpul liber. Vrem să transformăm orașul într-un loc din care oamenii să nu vrea să plece”, a spus în încheiere Bogatico.   

Примар Рышкан Виктор Богатько — о планах и проектах

Примар Рышкан Виктор Богатько — о планах и проектах

Опубликовано Partidul Nostru – Наша Партия Четверг, 14 ноября 2019 г.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.