Unicef: Copiii din Moldova continuă să fie afectați de migrație

by Genko Genko

Copiii din Moldova continuă să fie afectați de migrație, fiecare al cincilea copil are un părinte biologic plecat peste hotare, arată datele unui sondaj lansat, astăzi, de UNICEF și Ministerul Sănătății.

Conform studiului, disciplina violentă este prezentă în majoritatea familiilor — 75% din copiii cu vârsta de 2–14 ani sunt supuși violenței fizice sau psihologice.

Discrepanțe se atestă și în domeniul sănătății, în mediul rural doar 9% din gospodării utilizează toalete cu apă față de 75% în mediul urban. 86% din populație utilizează surse îmbunătățite de apă potabilă.

Îmbucurătoare sunt datele privind nutriția și sănătatea populației. Astfel, se atestă că 6% din copii suferă de retard statural, față de 8% în 2005.

La capitolul sănătate situația s-a îmbunătățit în comparație cu anul 2005. Studiul arată că 21% din copii au anemie, față de 32% acum șapte ani. De asemenea, a scăzut aproape de două ori anemia în rândul femeilor însărcinate — de la 40% în 2005 la 26% în 2012.

Nivelul general de vaccinare la copii rămâne a fi înalt — 89%, în special în mediul rural: opt din zece copii din orașe sunt vaccinați împotriva bolilor copilăriei, față de nouă copii din sate.

Studiul a fost realizat în anul 2012 în rândul gospodăriilor, femeilor și bărbaților cu vârsta de 15–49 de ani, copiilor și tinerilor din Moldova, pe un eșantion național de 12,000 de gospodării.

CITIȚI ȘI...