Ungaria solicită revizuirea Acordului de Asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană

Ungaria solicită revizuirea Acordului de Asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană

Budapesta a inițiat revizuirea Acordului de Asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană din cauza noii legi a învățământului, adoptate de Rada Supremă de la Kiev. Declarația a fost făcută de ministrul de externe al Ungariei Péter Szijjártó în cadrul întrevederii cu diaspora maghiară din Ujgorod (Ucraina), relatează publicația Magyar Nemzet.

În opinia ministrului, legea respectivă încalcă grav principiile Acordului de asociere a UE, deoarece lipsește minoritățile naționale de dreptul la studii în limba maternă.

„Este inadmisibil ca în secolul XXI, în UE, să fie închise școli pe motivul predării în limbile naționale. Singura posibilitate de a schimba situația este de a amplifica presiunile internaționale asupra autorităților de la Kiev”, a declarat Péter Szijjártó.

El a amintit că Ungaria a susținut întotdeauna Ucraina în chestiunile strategice și și-a exprimat speranța că Rada va modifica legea învățământului.

Recent și ambasadorul Republicii Moldova la Kiev, Ruslan Bolbocean s-a declarat îngrijorat de situația diasporei moldovenești din Ucraina, care riscă să piardă posibilitatea de a studia în limba maternă.

La 25 septembrie 2017 Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a promulgat legea învățământului, care presupune trecerea treptată, până în anul 2020, la studii exclusiv în limba ucraineană.

0