Ungaria a confirmat acordul cu Rusia pentru extinderea centralei nucleare de la Paks

by Genko Genko

Guvernul ungar a confirmat un contract anterior semnat cu Rusia privind construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, a declarat marţi directorul companiei ruseşti Rosatom, Sergei Kiriyenko, transmite RIA Novosti.

Potrivit unui acord semnat în luna ianuarie a acestui an, Rosatom va construi două noi reactoare de 1.200 MW fiecare la centrala de la Paks, primul aşteptat să intre în serviciu în 2023. În schimb, Rusia va împrumuta Ungariei până la 10 miliarde de euro, finanţând astfel aproximativ 80% din costul extinderii Paks, scrie Agerpres.

„Am primit confirmare din partea Guvernului ungar că toate acordurile sunt în vigoare cu privire la o gamă largă de proiecte, construcţia centralei nucleare plus furnizarea combustibilului plus serviciile. Totul a fost confirmat iar contractul a intrat în vigoare”, a spus Sergei Kiriyenko.

Centrala de la Paks este singura centrală nucleară din Ungaria. Amplasată la 100 km sud de Budapesta, centrala de la Paks a fost construită în anii ’80 de sovietici şi furnizează 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. Ţara vecină este dependentă pentru aprovizionarea cu energie de Rusia, de la care primeşte 80% din necesarul de petrol şi 75% din cel de gaze naturale.

CITIȚI ȘI...