Un ziar rusesc acuză România că radiază Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ziarul rusesc Komsomolskaya Pravda, „Adevărul Comsomolist”, ediția de Chișinău, a publicat un articol în care autorul se întreabă dacă norul radioactiv care a acoperit Republica Moldova nu a venit din Rusia, ci din România?

Jurnaliștii spun că în Rusia au fost descoperite radiații „mai mici decât norma”, arătând că și în România au fost descoperite astfel de radiații, doar că radiațiile din România ar fi mai mari decât cele din Rusia. Pentru a contura scenariul prezentat, în articol apare și o hartă neinteligibilă, unde România este singura țară marcată cu roșu. Ca sursă a hărții este trecută Agenția pentru Energie Nucleară.

„Pentru noi, cetățenii Moldovei, problema constă în altceva – deja de o lună și jumătate ne aflăm într-o poluare radioactivă, fie și nu prea mare – iar autoritățile, nimic, nimic. Ca să nu-l compromită pe vecinul din vest? Ce ar trebui să facă oamenii? Care sunt riscurile? Care sunt consecințele?”, se mai precizează în articol.

Orașul rusesc de unde a plecat norul radioactiv se numeste Argayash, care este unul dintre cei mai mari emițători de radiații din lume. Cu toate acestea, ani la rând, autoritățile au susținut că nu este nimic în neregulă acolo, deși, generații întregi de oameni mor de boli cauzate de radiații.

O așezare mică, Argaiash este situat la circa 30 de kilometri de complexul nuclear Mayak, unde în 1957 a avut loc unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie.

În săptămâna trecută, la 76 de ani după ce radiațiile au început să se răspândească de la Mayak în râurile, lacurile și atmosfera înconjurătoare, autoritățile ruse au recunoscut că Argayash se afla în centrul unui nor de radiație care conține o concentrație de ruteniu-106, potrivit ft.com.

În septembrie 2017, mai multe agenții de monitorizare au detectat cantități neobișnuite de radiații deasupra întregii Europe. Anumite națiuni din Europa au spus că sursa acestui nor radioactiv este Rusia. Autoritățile ruse au negat existența norului până de curând și au respins zvonurile potrivit cărora ar fi avut loc un accident nuclear.

Nivelurile de ruteniu-106 sunt de 1.000 de ori mai mari decât în mod normal, însă oficialii spun că acest fapt nu dăunează sănătății publice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...