Un tractor procurat cu subvenționarea AIPA, vândut de un agent economic în Ucraina. Patru cetățeni din ambele țări riscă zece ani de închisoare

Un tractor procurat cu subvenționarea AIPA, vândut de un agent economic în Ucraina. Patru cetățeni din ambele țări riscă zece ani de închisoare

Un agent economic care a beneficiat anterior de subvenționare din partea Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru procurarea tehnicii necesare, a vândut un tractor și l-a transportat în Ucraina, prin contrabandă. Recent, în urma unui contract bilateral dintre AIPA și Poliția de Frontieră, în colaborare cu Serviciul Grăniceresc din Ucraina s-a reușit returnarea tractorului în Moldova.

Întreaga activitate ilegală a persoanelor, bănuite de implicare în astfel de cazuri, a fost deconspirată de echipa formată din reprezentanții Poliției de Frontieră din Republica Moldova și Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și în coordonare cu Procuratura Republicii Ucraina.

Sesizând fenomenul dat, organul de urmărire penală al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră de comun cu reprezentanții Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură au stabilit mecanismele de conlucrare reciprocă, obținând date privind 1.642 unități de transport de tip tractor procurate pe parcursul ultimilor cinci ani de către persoane fizice și juridice în baza Contractului de acordare a sprijinului financiar, dintre care s-a reușit verificarea a peste 600 de unități.

În rezultatul acțiunilor întreprinse a fost constatat faptul înstrăinării ilicite de către un agent economic al tehnicii agricole, un tractor de marca „Belarus 8.92”, către cetățeni ai Ucrainei, contrar prevederilor Contractului de subvenții, fără autorizarea corespunzătoare, care ulterior a fost trecut prin contrabandă din Republica Moldova în Republica Ucraina.

Ca urmare a colaborării cu organele de aplicare a legii din Ucraina a fost identificat locul depozitării tehnicii agricole pe teritoriul acestuia și asigurată returnarea la 12 martie 2018.

În continuare se efectuează acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații în vederea identificării altor cazuri de încălcare a prevederilor contractuale de subvenționare la procurarea tehnicii agricole, acumulării mijloacelor materiale de probă.

Pentru comiterea infracțiunii de contrabandă sus-menționate, organele de aplicarea legii cercetează patru cetățeni ai Republicii Moldova şi Ucrainei, care riscă o pedeapsă penală cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică poate fi pedepsită cu amendă în mărime de la 6.000 la 11.000 unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

0