Un șofer din Republica Moldova a fost electrocutat în timp ce încerca să-și repare camionul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un caz de electrocutare mortală a unei persoane în circumstanţe, ce denotă o gravă încălcare a zonei de protecţie a reţelelor electrice a avut loc la sfârşitul lunii iulie, curent, pe drumul de ocolire al oraşului Vulcăneşti.

Conform materialelor investigaţiei, un camion de marca MAN a oprit din cauza unei pane de cauciuc pe acostamentul drumului, practic sub conductoarele unei linii electrice aeriene (LEA) de 35 kV.

Pentru a scoate roata de rezervă şoferul, un bărbat de aproximativ 42 de ani, a declanşat mecanismul de ridicare a caroseriei fără a ţine cont de prezenta liniei electrice deasupra camionului şi de riscul evident de atingere a conductoarelor.

Observând la un moment dat apariţia arcului electric, format în rezultatul contactului caroseriei metalice cu conductorul aflat sub tensiune, victima a încercat să coboare caroseria, însă, în momentul atingerii sale de basculantă, a fost electrocutată mortal.

Un coleg al şoferului implicat în accident care a venit la faţa locului pentru a-l ajuta să înlocuiască roata defectă, devenit între timp martor, a comunicat telefonic despre cele întâmplate Serviciului pentru Situaţii Excepţionale şi Oficiului telefonic al Gas Natural Fenosa.

Imediat după recepţionarea avizului respectiv, LEA-35 kV a fost deconectată şi la locul producerii accidentului s-a deplasat o formaţiune de intervenţie operativă şi o brigadă a Serviciului Linii de tensiune înaltă, pentru clarificarea situaţiei.

În urma examinării circumstanţelor s-a stabilit, că accidentul s-a produs în urma nerespectării distanţei admisibile de apropiere de părţile conductoare ale LEA aflate sub tensiune.

În legătură cu producerea acestui grav accident soldat cu electrocutarea mortală a persoanei implicate, „Red Union Fenosa” atrage atenţia agenţilor economici şi a populaţiei asupra necesităţii respectării stricte a regulilor de securitate a persoanelor în apropierea instalaţiilor electrice şi privind neadmiterea efectuării oricăror lucrări în zona de protecţie a reţelelor electrice, fără o evaluare minuţioasă a potenţialelor riscuri, iar în funcţie de specificul sau complexitatea acestora, fără o coordonare prealabilă cu întreprinderea electrică. Doar astfel pot fi evitate accidentele şi tragediile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...