Un serviciu de taximetrie acvatică ar putea fi introdus la Paris, anul viitor

Un serviciu de taximetrie acvatică ar putea fi introdus la Paris, anul viitor

Sena ar putea deveni curând o alternativă pentru străzile aglomerate ale Parisului. Pe apele fluviului se testează deja niște vehicule electrice silențioase, care ar putea asigura de anul viitor un serviciu de taximetrie acvatică. Firma care le-a construit speră să le introducă nu doar la Paris, ci în 250 de orașe din lume.

O maşină zburătoare acvatică, aşa cum o descriu constructorii ei, a ajuns de curând la Paris. Sea-bubble, aşa cum se numeşte vehiculul, se ridică pe două eleroane la 50 de centimetri deasupra apei atunci când prinde puţină viteză. În acest fel, forţa de frecare e redusă cu 40 la sută, ceea ce înseamnă o eficienţă energetică mai mare.

„Am creat un sistem de transport prietenos cu mediul. Scopul e să evităm ca toată lumea să fie prinsă în trafic şi să polueze oraşul. Încercăm să scăpăm de asta. Vehiculul nostru nu face valuri, nu face zgomot şi nu poluează”, afirmă Anders Bringgdal, designerul vehiculului.

Sea-bubble atinge o viteză de 50 de kilometri pe oră şi e propulsat cu ajutorul a două elice puse în funcţiune de un motor electric care se încarcă de la soare. Şi, în lipsa traficului, distanţele se parcurg mult mai rapid.

„Dacă sunt în Bastilia, mi-ar lua 8 minute să ajung la Turnul Eiffel, faţă de 45 de minute cu maşina”, a mai spus Anders Bringgdal.

Vehiculul poate transporta patru persoane, pe lângă pilot, iar producătorii şi-ar dori să devină până la urmă un fel de Uber pe Sena.

„Există încă multe obstacole pentru cei care încearcă să pună aceste vehicule pe râurile din lume. Lucruri precum reglementările care există pe râurile din oraşele mari sau găsirea de operatori care să le pună la dispoziţia unui public larg”, a opinat corespondentul CNN Paris, Melissa Bell.

Semn al dificultăților pe care le are de trecut, până și testele au fost amânate cu șase luni, pentru că Sea-bubble merge cu o viteză de două ori mai mare decât limita admisă pe Sena.

0