Un român parcurge în înot Dunărea de la izvoare până la Marea Neagră. După 1.200 km a ajuns la Budapesta

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Avram Iancu, românul care înoată în Dunăre de la izvoarele fluviului la vărsarea în Marea Neagră, a ajuns la Budapesta, după mai mult de 1.200 de kilometri parcurşi înot, fără costum de neopren. În capitala Ungariei, Avram Iancu a avut o primire neobişnuită.

Avram Iancu a pornit în aventura vieţii sale, în care încearcă să străbată înot Dunărea de la un capăt la celălalt în urmă cu peste o lună, iar după o cursă de peste 1.200 de kilometri a ajuns în capitala Ungariei.

„Maghiarii au făcut prima recunoaştere a ceea ce am realizat până acum şi au certificat primii 1.210 de kilometri înotaţi. Am trecut prin faţa Parlamentului Ungariei şi am traversat toată Budapesta. Întâmpinarea a dapăşit aşteptările. Mulţumesc tuturor celor interesaţi de traversarea mea. Trăiască România!”, a scris Avra Iancu, pe pagina sa de Facebook, alături de fotografia care îl înfăţişează în Dunăre, în faţa Parlamentului Ungariei.

În 21 iunie, bibliotecarul în vârstă de 41 de ani, din Petroşani, a pornit înot, fără costum de neopren, de la izvoarele Dunării, din Munţii Pădurea Neagră (Germania) spre Delta Dunării, într-o cursă care se va desfăşura în 60 de zile, potrivit acestuia, şi care va însuma 2.860 de kilometri.

„Voi străbate 10 ţări şi patru capitale, fluturând drapelul patriei noastre de-a lungul întregului curs al fluviului, între 20 iunie 2017 şi 20 august 2017”, anunţat Avram Iancu. El a declarat că a fost inspirat în provocarea sa de o carte din bibliotecă.

„Am recitit romanul Pilotul de pe Dunăre, a lui Jules Verne, unde am redescoperit o poveste fascinantă. Cu exact 100 de ani înaintea naşterii mele (1876-1976), Jules Verne dădea viaţă unei călătorii celebre: Ilia Brus (bulgarul Sergiu Ladko), câştigătorul concursului de pescuit a Ligii Dunărene, anunţa faptul că va naviga la bordul unei şalande (bărci), pe întreg parcursul Dunării, de la izvoare la revărsare, trăind numai din peştele pescuit în timpul călătoriei. Călătoria este fabuloasă, plină de mister, de suspans, de conotaţii profunde, diverse. Personajul romanului şi-a propus să parcurgă, cu barca, câte 50 de kilometri pe zi. Eu mi-am propus să parcurg această distanţă înot. Vreau să dau, pur şi simplu, viaţă acestui roman. Şi pentru mine, această călătorie este plină de conotaţii. În calitate de bibliotecar, mergând pe urmele acestui personaj, într-un mod mult mai greu, doresc să atrag atenţia asupra lecturii cărţilor care, iată, pot schimba vieţi, pot scrie şi rescrie poveşti care se pot transforma, la rândul lor în… romane”, a scris Avram Iancu. Dunărea este mândria naţională a românilor, spune bibliotecarul din Petroşani.

În august 2016, Avram Iancu a înotat încontinuu 18 ore şi jumătate şi a reuşit, la cea de a patra încercare, să devină primul român care traversează, fără costum de neopren, Canalul Mânecii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...