Un proiectant a cerut 15.000 de euro mită pentru cumpărarea unui teren din capitală

Un proiectant a cerut 15.000 de euro mită pentru cumpărarea unui teren din capitală

Un proiectant din capitală a fost reținut, în după-amiaza zilei de ieri, de ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurori, fiind bănuit de trafic de influență. Temei pentru pornirea urmăririi penale a servit denunțul a doi soți din Chișinău care s-au plâns la CNA pe acțiunile pretins ilegale ale proiectantului, spunând că acesta le-ar fi cerut 15.000 de euro mită pentru a aranja cumpărarea unui teren, dar nu s-a ținut de cuvânt.

În plângerea lor, soții susțin că intenționau să construiască o casă-hotel în capitală pe un teren, deținut cu drept de proprietate, dar că mai aveau nevoie și de un lot adiacent. Pentru a grăbi perfectarea actelor necesare și cumpărarea acestuia, proiectantul le-ar fi cerut suma menționată.

Potrivit înțelegerii, proiectantul urma să influențeze mai mulți funcționari din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, dar și angajați ai Agenției servicii publice, în vederea adoptării unei deciziei în favoarea celor doi soți, astfel încât aceștia să devină proprietarii părții de teren cât mai curând. În denunțul lor, soții au declarat că au transmis 15.000 de euro chiar în biroul de serviciu al proiectantului.

Ieri, ofițerii anticorupție și procurorii au operat percheziții la biroul și domiciliul bărbatului, de unde au ridicate probe relevante pentru cauză, inclusiv acte, înscrisuri de ciornă și 4.300 de euro, proveniența cărora urmează a fi stabilită. Urmare măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore și se deține în Izolatorul de urmărire penală al CNA.

Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o pedeapsă de până la 6 ani de închisoare sau amendă de până la 200.000 de lei.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.

0