Un partid inspirat de Syriza din Grecia, lansat în Bulgaria

by Genko Genko

Pe arena politică din Belarus a apărut un nou partid populist. Este vorba de mişcarea politică „Primavara bulgară”, denumită în presa „Syriza bulgară”, înființată de cunoscutul ziarist şi deputat independent Velizar Encev.

Mișcarea pentru schimbare radicală „Primavara bulgară” are la bază un program intitulat „25 de lovituri împotriva sistemului”. Liderul Velizar Encev își propune ca scop „lichidarea modelului rezultat în urmă celor 25 de ani de tranziție criminală după model rusesc”.

Encev a declarat că formațiunea politică va putea fi comparată cu partidul stângii radicale Syriza din Grecia și va fi în mare măsură inspirată de acesta.

„Începem lupta împotrivă sărăciei, suntem oponenți ai ideologiei neoliberale care a adus Bulgaria în poziția de cea mai săracă și cea mai bolnavă țară din Uniunea europeană”, a spus Encev, citat de presa internațională.

Encev propune renaționalizarea regionalelor energetice prin cumpărarea pachetelor majoritare de acțiuni.

Primele inițiative legislative ale „Primăvarei bulgare” privesc reducerea, de la 6 la 2,5 de euro pentru vot obținut, a subvenției partidelor reprezentate în Parlament și a duratei vacanțelor parlamentare.

CITIȚI ȘI...