Un jurnalist care a pus sub semnul întrebării rezultatul referendumului din Turcia a fost arestat: „Nu vom tăcea”

Un jurnalist care a pus sub semnul întrebării rezultatul referendumului din Turcia a fost arestat: „Nu vom tăcea”

Autorităţile turce au arestat joi un editor al portalului de ştiri Sendika.org, afiliat sindicatelor, care a pus sub semnul întrebării „legitimitatea” victoriei taberei „da” la referendumul pentru extinderea prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Ali Ergin Demirhan a fost reţinut în cursul unei operaţiuni a poliţiei la sediul portalului, la Istanbul.

Jurnalistul este acuzat de „organizarea de proteste pe reţelele de socializare, vizând să arate rezultatul referendumului drept nelegitim”, precum şi pentru „incitare la ură” şi pentru „insultarea unui reprezentant al statului”, scrie Sendika.

Poliţiştii au confiscat hard disk-ul calculatorului lui Demirhan şi telefonul său mobil, potrivit aceleiaşi surse.

“’Da-ul’ nu va fi legitimizat, Sendika.org nu va tăcea”, a subliniat conducerea portalului într-un mesaj publicat online.

Miercuri, poliţia turcă a arestat 16 militanţi de stânga la Istanbul, în urma protestelor faţă de rezultatul referendumului organizat duminică. În total, au fost emise 38 de mandate de arestare.

Alte şase persoane au fost arestate la Izmir, pentru că l-ar fi insultat public pe Erdogan în seara referendumului.

Manifestaţii zilnice, care au mobilizat mii de persoane, au avut loc în cartierele din Istanbul cunoscute pentru opoziţia lor faţă de preşedintele Erdogan, după anunţul victoriei sale strânse.

Observatorii internaţionali au semnalat o serie de nereguli la scrutin, iar principalele două partide de opoziţie au cerut anularea.

0