Un grup de femei se adresează Guvernului: Mamele spun că au trăit experiențe traumatizante fiind însărcinate sau în timpul travaliului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Numeroase mame se arată indignate față de calitatea serviciilor acordate în Republica Moldova în domeniul medicinei perinatale. Acestea relatează, într-o scrisoare adresată Guvernului, situații revoltătoare din spatele pereților maternităților și cer autorităților să ia măsuri ferme și urgente pentru a remedia situația.

În particular, mamele evocă sute de cazuri în care li s-a refuzat/tergiversat acordarea asistenței medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite sau desconsiderate de către personalul medical sau chiar au fost diagnosticate și tratate greșit – acțiune uneori letală pentru făt și cu urmări grave pentru integritatea fizică și emoțională a lăuzei.

În acest context, femeile, mobilizate pe internet, au semnat o declarație comună prin care cer autorităților să inițieze un control amplu al stării actuale a serviciului perinatal, atât privind nivelul de dotare cu tehnica necesară unei intervenții calitative, supraviețuirii copiilor prematuri, cât și din perspectiva nivelului de pregătire a cadrelor medicale în baza eticii, integrității și jurământului depus. Inițiativa este susținută de câteva zeci de organizații neguventamentale naționale și internaționale.

,,Respectiva declarație este deosebită de multe altele prin sinceritatea ei. Pe lângă lista de solicitări, aducem pe masa premierului, a ministrului Sănătății și a altor factori de decizie inclusiv relatările semnatarelor. Acesta este fundalul pe care se solicită reforme palpabile. Am vrut să-l conturăm cât mai clar și sper că ne-a reușit. Starea de lucruri în domeniul medicinei obstetrice este de o gravitate fără precedent, de aceea și necesită o intervenție fără precedent”, susține Anastasia Cucuruz, autoare a declarației. Potrivit grupul de inițiativă, acesta este pregătit în aceeași măsură să vină în întâmpinarea statului pentru reformarea sistemului medical, cât și să se împotrivească dacă autoritățile vor opune rezistență reformelor sau dacă vor exista tentative de intimidare a semnatarelor sau autorilor declarației.

Astăzi, 12 dedcembrie, declarația a fost înregistrată la Guvern, la Ministerul Sănătății, CNA, Oficiul Avocatul Poporului și alte instituții cărora grupul de inițiativă le-a înaintat solicitări. Din momentul înregistrării, autoritățile au la dispoziție 14 zile lucrătoare pentru a oferi un răspuns petiționarelor.

Discuțiile despre lacunele din sistemul medical au luat turații în spațiul public după ce o tânără de 19 ani a relatat acum câteva zile pe o rețea de socializare despre cum a ajuns să nască singură în veceul Centrului Mamei și Copilului din Chișinău, după ce a strigat după ajutor, dar a fost ignorată. În prezent, tânăra este asistată gratuit de către avocații unei organizații neguvernamentale de profil.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...