Un fost deputat riscă 8 ani de pușcărie; Dosarul acestuia a fost trimis în judecată

by Genko Genko

Fostul deputat Pantelei Sandulachi va compărea în faţa magistraţilor pentru samavolnicie, soldată cu prejudicierea bugetului de stat cu 700 mii lei. Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală în privinţa acestuia şi a expediat dosarul în judecată, iar dacă fostul deputat va fi găsit vinovat, el riscă de la 3 până la 8 ani de detenţie.

În anul 2012, Curtea de Apel Chisinau a obligat statul sa-i achite fostului deputat Sandulachi un prejudiciu moral şi material în valoare de 400 mii euro (echivalentul a 6 250 480 lei) pentru tergiversarea examinarii unui dosar de-al sau. Chiar dacă decizia instanţei nu era irevocabilă, Ministerul Finanţelor a dispus executarea acesteia şi a transferat pe contul bancar al fostului deputat suma de 6,250,480 lei moldoveneşti.

Ulterior, Procuratura Generală a contestat la Curtea Supremă de Justiţie decizia Curţii de Apel Chişinău, care lăsa bugetul de stat fără mai bine de 6 miioane de lei. În consecinţă, după mai multe procese de judecata CSJ a decis ca Sandulachi să primească doar 1,000 euro, iar restul banilor să-i restituie statului.

Cunoscînd despre decizia CSJ din 19.07.2012, avînd în cont încă peste 990,000 lei din cei 6,250,480 lei ce reprezintă echivalentul sumei de 399 000 euro, fostul deputat a ridicat în ziua imediat următoare de pe contul său bancar 700 mii lei, pe care i-a folosit în scopuri personale.

De notat că, fostul ministru al finanţelor care a autorizat ilegal, în anul 2012, transferul din bugetul de stat a 400 de mii de euro în beneficiul fostului deputat Pantelei Sandulachi, a fost deja condamnat la 3 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe termen de 5 ani, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe un termen de probă de 3 ani.

Până în prezent, suma de 399,000 euro nu a fost restituită benevol la bugetul de stat de Pantelei Sandulachi, mijloacele băneşti fiind scoase din circuitul financiar, prin care fapt au fost aduse prejudicii grave intereselor publice.

CITIȚI ȘI...