Un europarlamentar atenționează Chișinăul: „Perioada cecurilor în alb s-a terminat”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Europarlamentarul roman, Andi Cristea, Președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, spune că pentru Republica Moldova s-a încheiat „perioada cecurilor în alb” și că România și Uniunea Europeană vor trece de acum înainte relația cu Republica Moldova prin „filtrul condiționalităților”.

„Republica Moldova trece acum printr-un moment foarte riscant, care poate duce la un blocaj economic, sperăm însă în redresare. România poate ajuta Republica Moldova prin împrumutul discutat, însă aceasta este o soluție pe termen scurt și e dublată de conditionalități clar formulate. Este o certitudine – UE și România vor trece de acum înainte relația cu Republica Moldova prin filtrul condiționalităților. Perioada cecurilor în alb s-a terminat”, a spus Cristea într-un interviu pentru Qmagazine.

Potrivit lui Cristea, dacă țara noastră va semna Memorandumului cu FMI, Uniunea Europeană este dispusă să formuleze un program de suport bugetar, ceea ce ar reprezenta un mare pas în faţă pentru economia ţării şi o speranţă pentru îndeplinirea reformelor.

„După semnarea Memorandumului cu FMI, Uniunea Europeană este dispusă să formuleze un program de suport bugetar pentru Republica Moldova, ceea ce ar reprezenta un mare pas în faţă pentru economia ţării şi o speranţă pentru îndeplinirea reformelor. Republica Moldova negociază deja un acord cu FMI, care vizează, în primul rând, o reducere a cheltuielilor bugetare”, a mai spus Cristea.

Acesta a menționat că „olicitarea formulată de Chișinău la Bruxelles ca România să acorde prima transă a împrumutului bilateral a fost primită cu „multă simpatie”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...