Un an de la convertirea miliardului în datorie de stat. Veaceslav Negruţă: „Prea scumpă guvernare, la mulţi ani”

Un an de la convertirea miliardului în datorie de stat. Veaceslav Negruţă: „Prea scumpă guvernare, la mulţi ani”

La 26 septembrie se face un an de la convertirea în datorie de stat de către guvernul Filip a garanțiilor emise în 2014 și 2015 de către guvernele Leancă și Gaburici pentru ”creditele de urgență”, acordate de către Banca Națională a Moldovei celor trei bănci aduse în dificultate – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – 13,3 miliarde lei, ocazie cu care fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a felicitat, în mod ironic, guvernarea.

Expertul a ţinut să explice că în zilele următoare din bugetul de stat 2017, urmează să fie achitate peste 700 milioane lei (dobânda + 50 milioane principal) din datoria pentru 25 de ani, pusă de Guvernul Republicii Moldova pe umerii cetăţenilor, prin legea Nr. 235, din 03.10.2016. Potrivit lui Veaceslav Negruţa, în următorii ani suma va creşte la peste un miliard anual.

„Stocul datoriei de 13,3 miliarde a rămas neschimbat în 2017, adică 0 lei utilizaţi până la 31 august 2017, la răscumpărarea valorilor mobiliare din contul încasărilor din procedurile de lichidare a celor 3 bănci. BNM n-a contribuit din venitul obţinut la reducerea datoriei interne în 2017, art. 2 (11) din lege, plină cu gafe de altfel. Investigaţiile pe “furtul miliardului” încă n-au început, recuperări de după investigarea “furtului miliardului” n-aveau cum să fie fără investigaţii. Kroll aşteaptă să fie băgat în seamă”, a scris Negruţa pe contul său de Facebook.

Făcând referire la companii din „grupul Şor”, expertul a mai specificat că „15 miliarde din pretenţiile financiare faţă de unul din grupurile identificate în raportul Kroll, conform informaţiilor şi de la BNM încă sunt de neatins şi bine protejate şi se află în custodia beneficiarilor fraudei bancare din cauza inacţiunii sistemului ghidat de instituţii de stat”.

Pe lângă această convertire asumată de Guvernul Filip, economistul a ţinut să amintească şi de un şir de alte legi „din capitolul de final al operei autorităţilor „jaful secolului” şi încercări de legalizare a ilegalităţilor”, cum sunt iniţiativa cu amnistia capitalurilor, cetăţenia contra “investiţii”, eventuale răscumpărări de valori mobiliare din portofoliul BNM de către persoane neidentificate, privatizări pe sub masă etc.

„Prea scumpă guvernare, la mulţi ani”, a conchis expertul.

0