Un centru pentru reabilitarea femeilor care suferă din cauza violenței a fost deschis în premieră în UTA Găgăuzia, cu sprijinul PNUD

by D M

Primul centru regional pentru reabilitarea femeilor care suferă din cauza violenței a fost inaugurat astăzi în UTA Găgăuzia. Instituția va oferi beneficiarelor nu doar adăpost, dar și consiliere psihologică, asistență socială și juridică. Totodată, femeile vor fi ajutate să-şi găsească un loc de muncă sau chiar să-şi lanseze o afacere. Iniţiativa se înscrie într-un proiect implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare cu sprijinul Republicii Coreea.

Centrul este amplasat într-un edificiu de circa 500 metri pătrați, cu două etaje, care a fost renovat din temelie. Instituţia va putea găzdui concomitent până la 20 de persoane, femei şi copiii. Fiecare femeie va avea o cameră separată, dotată cu tot necesarul. Autorii proiectului au prevăzut şi o încăpere unde persoanele cazate în centru vor putea petrece timpul în cadrul unor activităţi comune. Totodată, în instituție există o cameră de joc pentru copii.

Edificiul are un design universal, fiind accesibil şi pentru persoanele cu dizabilităţi; la intrare este rampă de acces, în interior – grupuri sanitare adaptate, iar accesul de la un etaj la altul poate fi asigurat cu ajutorul unui dispozitiv special.

Femeile se vor putea afla la centru cel mult şase luni, perioadă în care specialiştii le vor ajuta să identifice soluţii pentru problemele cu care se confruntă.

La etajul întâi al clădirii se va afla și centrul comunitar, destinat femeilor și bărbaților din grupuri dezavantajate, precum și persoanelor care au nevoie de consiliere sau sprijin.

Astfel, pe lângă faptul că întrunește toate standardele naționale în domeniu, centrul vine și cu partea inovativă, fiind un incubator de pilotare a noilor abordări de susținere a grupurilor vulnerabile. Astfel, începând cu anul 2021, echipa centrului va fi pregătită să ofere consiliere unei categorii mai largi de populație, datorită programului de instruire CETA (Common Elements Treatment Approach). Acest program de consiliere, dezvoltat de specialiști din cadrul Universității Johns Hopkins din Baltimore, SUA și pilotat în mai multe țări, va permite profesioniștilor din centru să asiste persoane care se confruntă cu alcoolismul, violența, precum și cu forme ușoare de anxietate și depresie.

Prezentă la festivitatea de lansare a centrului, Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova a menționat: „Crearea acestui centru este o reușită importantă. Știm cu toții că violența împotriva femeilor și fetelor este o problemă pentru toate țările și o pandemie în creștere care umbrește comunitățile. În cadrul campaniei 16 zile de activism împotriva violenței de gen, împreună cu autoritățile din Găgăuzia, inaugurăm acest centru care, odată funcțional, va oferi suport complex și asistență mult așteptată pentru femeile din regiune.”

Irina Vlah, guvernatoare (Bașcană) a UTA Găgăuzia (Gagauz -Yeri), a spus: „Astăzi asistăm la deschiderea primului Centru pentru Reabilitarea Victimelor Violenței Domestice din regiune, de care aveam nevoie de mult timp. Va trebui să depunem mult efort pentru a informa publicul despre existența acestui Centru, despre serviciile oferite, despre mecanismul de interacțiune, care ar trebui să fie foarte transparent pentru comunitate. Administrația UTA Găgăuzia împreună cu partenerii noștri au investit în acest proiect important. Anul acesta, a fost prevăzut un buget separat pentru activitatea Centrului. Sperăm că datorită acestui proiect, femeile își vor cunoaște mai bine posibilitățile și, astfel, vom contribui la eliminarea fenomenului violenței în societate.”

Pentru amenajarea centrului, autorităţile din UTAG au oferit un edificiu, care a fost reparat capital, după ce a fost expertizat din punct de vedere tehnic. PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea, a alocat finanţare în sumă de 90.000 de dolari. Contribuţia Executivului UTA Găgăuzia în acest proiect este de circa 85.000 mii de dolari.

Totodată, pentru suplimentarea bugetului instituţiei, a fost desfășurată o campanie de colectare de fonduri la care au contribuit zeci de bărbaţi şi femei din țară și de peste hotare. În cadrul acestei campanii a fost organizat un spectacol caritabil de teatru, bazat pe istoriile reale ale unor supravieţuitoare ale violenţei în familie. Ulterior, mai multe jurnaliste, bloggere şi cântăreţe au organizat un târg de caritate şi au donat banii pentru viitorul centru din UTA Găgăuzia. Suma totală a donațiilor constituie 75.687 de lei moldovenești. Întreaga sumă a fost transferată în contul centrului, administrația utilizându-i pentru achiziționarea electrocasnicelor pentru centru – mașină de spălat, frigider etc.

 

Deschiderea centrului pentru reabilitarea femeilor care suferă din cauza violenței se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale„, implementat de PNUD în perioada 2018-2020 cu sprijinul Republicii Coreea. Iniţiativa este parte a unui proiect global al PNUD, care are scopul să abordeze prevenirea violenței la scară largă, implicând parteneri, strategii și surse de finanțare noi. Proiectul se desfășoară în șapte țări din lume, Republica Moldova fiind singura din Europa.

Cu sprijinul proiectului, în satul Chirsova din UTA Găgăuzia a fost constituită o echipă multidisciplinară, aceasta fiind pregătită să acționeze în toate cazurile de risc pentru viața și securitatea femeilor și a copiilor acestora. Totodată, specialiştii sunt responsabili și de prevenirea violenței, aşa că organizează activităţii care să implice toţi oamenii din sat, adulţi şi tineri.

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu