Un avion zboară de 500 de zile în spațiu: De ce proiectul este ținut în secret de americanii?

by Genko Genko

Un avion de spațiu robotic lansat de aviaţia americană zboară de 500 de zile pe orbita Pământului, fără să se cunoască scopul acestei misiuni. Unii spun că este o armă, alții, că este o misiune de colectare a datelor.
Avionul spaţial, numit X-37B Orbital Space Vehicle, a fost construit în California şi are o tehnologie similară navetei spaţiale Endeavour, scrie PHYS.org.

Aeronava a fost lansată prima dată pe 22 aprilie 2010 şi a aterizat pe 3 decembrie, fiind lansată din nou pe 11 decembrie 2012, iar de atunci survolează planeta, pe orbită.

Toți își pun semne de întrebare despre scopul misiuni, există însă diferite speculaţii. John Pike, director la GlobalSecurity.org, crede că scopul este să arate altor state tehnologia avansată a Statelor Unite.

Alţii, printre care şi Secure World Foundation, o organizaţie neguvernamentală, susţin că drona adună infomaţii.

Avionul spaţial X-37B, construit de Boeing, zboară la o altitudine cuprinsă între 170 şi 800 de km, cu o viteză constantă de aproximativ 28.000 km/h.

Faptul că acest avion a fost lansat pe orbită ridică însă unele semne de întrebare. Deşi este un proiect secret, Boeing a publicat deja poze şi informaţii despre acest avion spaţial. Asta în timp ce detalii despre avionul Lockheed SR-71 Blackbird, folosit în timpul războiului din Vietnam, au fost declasificate abia după câteva decenii.

Potrivit sursei citate, un model similar a fost lansat de US Air Force pe 5 mai 2011 şi a aterizat abia pe 16 iunie 2012, la baza militară Vandengerb.

CITIȚI ȘI...