Un analist face praf inițiativa PD privind „profesionalizarea” Armatei Naționale: populistă, scoasă din context și precoce

Un analist face praf inițiativa PD privind „profesionalizarea” Armatei Naționale: populistă, scoasă din context și precoce

Inițiativa Partidului Democrat din Moldova privind „profesionalizarea” Armatei Naționale este una „populistă, scoasă din context și precoce”. Cel puțin asta susține analistul politic Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, care arată la exemplul Suediei, țară ce a reintroduce serviciul militar obligatoriu în contextul „riscurilor militare rusești din spațiul Baltic”.

„Peste tot în Europa de Est și Centrală statele conduse de elite responsabile acționează strategic și întăresc capabilitățile militare. Alte țări au răspuns la provocările militare din ultima vreme și au decis să reia serviciul militar obligatoriu, au convocat rezerviști, au deschis baze militare, au mărit bugetele militare și au întărit măsurile de protecție civilă. Numai în RM bugetul armatei este 0.40% din PIB, în scădere față de 2016/2015, cu oficiali care denunță activ rolul armatei, interzic militarilor să participe la exerciții militare și pactizează cu forțe militare străine staționate ilegal în RM”, a menționat analistul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Munteanu, așa proiecte politice se asortează ideal dorinței Rusiei de a demilitariza în primul rând statul Republica Moldova, păstrând intact baza militară existentă camuflată sub GOTR.

„Brief: (1) anularea serviciului militar obligatoriu nu conduce în mod necesar spre o armată profesionistă, dar o fragilizează, (2) planul PD contrazice logica statelor vecine în care rezerviștii și recruții sunt compatibili cu structurile combative formate din militari de carieră, (3) armata e a poporului și nu a PD, (4) populismul ieftin nu este niciodată un bun sfătuitor pe materii de securitate și apărare”, a conchis acesta în postarea sa de pe rețeaua de socializare.

0