Trupele ruse din Transnistria au efectuat exerciţii militare

by Genko Genko

Trupe ruse au efectuat exerciții militare în Transnistria, regiune separatistă prorusă din estul Republicii Moldova, a anunțat vineri un purtător de cuvânt al armatei ruse, citat de AFP.

Purtătorul de cuvânt al Districtului militar Vest, colonelul Oleg Kocetkov, a indicat că aceste aplicații militare au avut scopul de a pregăti trupele pentru un eventual atac inamic.

În scenariul elaborat pentru aceste exerciții, ”una dintre principalele sarcini ale soldaților din misiunea de menținere a păcii a fost de a reasigura apărarea civililor ce trăiesc în zonele de luptă”, a explicat colonelul rus, citat de Interfax.

Exercițiile s-au desfășurat în contextul în care președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, și-a exprimat marți îngrijorarea față de o eventuală repetare în țara sa a scenariului din Crimeea.

Independent aminteşte că trupele ruse staţionează ilegal în stânga Nistrului încă din anul 1992, astfel încălcând grav suveranitatea teritorială a Republicii Moldova. Acestea se află în regiunea transnistreană, contrar voinței guvernului de la Chișinău și în pofida angajamentului de retragere a trupelor ruse din zona respectivă, asumat în cadrul Tratatulului adoptat la 19.11.99 în cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul. .

CITIȚI ȘI...