Ultimă oră: Alertă maximă de terorism în SUA

by Genko Genko

Serviciile secrete de la Washington au intrat în posesia unor informaţii sigure privind un atac terorist pe calea aerului, similar sau chiar mai puternic decât cel din 11 septembrie 2001.

Statele Unite sunt în alertă din cauza unor posibile atacuri pe cale aeriană, precum au fost şi cele din 11 septembrie 2001. Administraţia americană a emis un avertisment, al doilea din ultimele trei săptămâni, în ceea ce privesc zborurile din afara ţării. Departamentul de Securitate Internă a avertizat companiile aeriene să fie foarte precaute şi să înteţească controalele pentru prevenirea atacurilor teroriste.

Conform informaţiilor deţinute de către autorităţile americane, explozibilul ar putea fi ascuns în încălţăminte sau chiar în tampoane. Companiilor aeriene li s-au cerut să intensifice controalele persoanelor şi scanarea bagajelor.

Momentul maxim al alertei a început astăzi. Un oficial, sub protecţia anonimatului a declarat pentru NBC că noua ameninţare teroristă nu are nicio legătură cu Jocurile Olimpice în curs de la Soci. Acesta a mai adăugat că la moment încă nu se cunoaşte cu exactitate natura şi gravitatea eventualelor atacuri teroriste, dar nici liniile aeriene care ar putea fi folosite de terorişti. Nu se cunoaşte locul sau timpul în care teroriştii ar urma să-şi pună în aplicare planurile. Începând cu ziua de azi, controalele vor fi mult mai stricte pentru zborurile cu destinaţia Statele Unite. Pasagerii sunt supuşi percheziţiilor personale şi scanării corporale totale, chiar dacă acest lucru încalcă dreptul la intimitatea personală a persoanei.

Un alt oficial al Serviciilor Secrete ale Statelor Unite a menţionat că: „Acest avertisment vine să ne amintească să SUA se află mereu sub ameninţare. Din acest moment, sarcina noastră este să acordăm consiliere şi ajutor companiilor aeriene, astfel încât acestea să poată face faţă acestor pericole. Fiind deja a doua alarmă în ultimele trei săptămâni, există riscul că dacă ne vom limita doar în a lua act de posibilele pericole şi nu vom lua măsuri necesare pentru a proteja ţara, ne vom confrunta cu ceva similar celor întâmplate la 11 septembrie 2001”.

CITIȚI ȘI...