UE și SUA nu au o „poziție comună” cu privire la Rusia, declară Tusk după prima întrevedere cu Trump

by Genko Genko

Uniunea Europeană și SUA nu au o „poziție comună” cu privire la Rusia, a declarat joi președintele Consiliului European, Donald Tusk, după prima întrevedere oficială avută la Bruxelles de liderii UE cu președintele SUA Donald Trump, relatează AFP.

„Nu sunt sigur 100% că putem spune astăzi, domnule președinte și eu însumi, că avem o poziție comună, o opinie comună pe tema Rusiei”, a admis Donald Tusk în fața presei, la încheierea discuțiilor cu președintele american.

„În cursul întrevederii cu președintele Trump, am discutat despre politică externă, schimbările climatice și relațiile comerciale”, a explicat președintele Consiliului European.

„Sentimentul meu este că suntem de acord cu privire la numeroase subiecte și în primul rând și mai ales în ceea ce privește combaterea terorismului”, a afirmat el.

Dar „unele probleme rămân deschise, cum sunt schimbările climatice și comerțul”, a subliniat Tusk, înainte de a aborda deschis problema absenței unei poziții comune privind Rusia, chiar dacă, „atunci când este vorba de conflictul din Ucraina, se pare că suntem pe aceeași linie”, după cum a remarcat el.

„Principalul meu mesaj către dl Trump a fost faptul că ceea ce dădea cooperării și prieteniei noastre cea mai profundă semnificație erau valorile fundamentale occidentale, ca pacea, drepturile omului, respectul pentru demnitatea umană”, a menționat Tusk.

„Cea mai importantă sarcină astăzi este consolidarea întregii lumi libere în jurul acestor valori și nu numai a intereselor”, a subliniat președintele Consiliului European.

Donald Trump a fost primit joi, la Bruxelles, de președintele Consiliului European, Donald Tusk, și de șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în prima sa întâlnire cu liderii unei Uniuni Europene pe care, anterior, liderul de la Casa Albă a criticat-o sever.

CITIȚI ȘI...