UE oferă Republicii Moldova posibilitatea cooperării, nu a integrării

by Genko Genko

„UE oferă Republicii Moldova posibilitatea cooperării, nu a integrării”, notează presa din Armenia, după declarațiile de la București ale ministrului german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, referitoare la raportul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

În cadrul vizitei efectuate în România, oficialul german a precizat că Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană nu presupune aderarea în scurt timp a Republicii Moldova la spațiul comunitar, precizează agenția RIA Novosti.

Și presa americană a scris despre declarațiile ministrului german referitoare la raportul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. „Germania nu va retrage niciuna din ofertele pentru Republica Moldova, dar este rândul Moldovei să reacționeze”, scrie The Telegraph.

Citește și: Miniștrii de Externe german și român: Așteptăm dovezi concrete de la Chișinău, privind cursul proeuropean

„Partidele pro-europene au câștigat alegerile din 30 noiembrie, dar nu au reușit să cadă de acord asupra unei coaliții de guvernare, și au nevoie de sprijinul Partidului Comunist, care favorizează reformele lente”, se mai arată în materialul presei americane.

Amintim că, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat, luni, la București, că UE nu-şi va retrage nici ofertele făcute şi nici sprijinul pentru Republica Moldova, dar mingea este în terenul Chişinăului, noul guvern având răspunderea de a decide cât de determinat este să meargă pe calea reformelor. La rândul rău, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a spus că așteaptă dovezi concrete de la Chișinău, privind continuarea parcursului proeuropean.

CITIȚI ȘI...