UE avertizează: Organizarea unui referendum în estul Ucrainei ar agrava situația

by Genko Genko

Uniunea Europeană condamnă acțiunile separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, care sunt deciși să organizeze un așa-zis referendum pe 11 mai în regiunile Lugansk și Donețk.

”Insistăm cu putere asupra faptului că acest referendum nu trebuie să aibă loc” deoarece ”ar agrava situaţia” şi ”ar putea duce la o nouă escaladare”, a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt al serviciului diplomatic al UE.

Amintim că separatiștii din regiunile Donețk și Lugansk au ignorat îndemnul lui Vladimir Putin, făcut miercuri, privind ”amânarea referendumului” pentru a ”crea astfel condițiile unui dialog” între Kiev și separatiști.

“Asta nu este decizia noastră, ci a poporului Donbasului. Poporul Donbasului a primit ocazia să facă o faptă măreaţa, iar noi nu avem dreptul să-i privăm de această oportunitate”, a declarat unul dintre liderii separatiștilor.

Acesta a mai spus că separatiștii tratează cu ”tot respectul necesar” îndemnul președintelui rus Vladimir Putin de a renunța la ideea desfășurării referendumului, dar că acest proces nu mai poate fi stopat.

CITIȚI ȘI...