UE „așteaptă reforme reale” după intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană „așteaptă reforme reale privind statul de drept, justiția, independența instituțiilor în fața presiunilor politice, dar și în dezvoltarea economică”, după ce astăzi a intrat în vigoare Acordul de asociere cu Republica Moldova.

Potrivit șefei diplomației europene, Federica Mogherini, „împreună cu implementarea reformelor în țară, acordul poate schimba în bine viața moldovenilor, va aduce locuri de muncă, creștere economică și stabilitate”.

La rândul său, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocierile de extindere, Johannes Hahn, a apreciat că în timpul aplicării provizorii a Acordului de asociere UE — Republica Moldova, s-au observat unele rezultate concrete, cum ar fi creșterea exporturilor către statele UE, astfel că blocul comunitar și-a confirmat poziția de prim partener comercial al Republicii Moldova.

„Acum este nevoie de schimbări fundamentale în guvernanța economică și politică, pentru ca moldovenii să poată vedea o schimbare reală. Așteptăm reforme reale privind statul de drept, justiția, independența instituțiilor în fața presiunilor politice, dar și în dezvoltarea economică. UE oferă o asistență substanțială în susținerea implementării agendei de reforme” a Republicii Moldova, a mai menționat comisarul Hahn.

Comisia Europeană amintește că, prin Acordul de asociere la UE, Republica Moldova s-a angajat să implementeze reforme structurale ambițioase în special la capitolele: democrație, administrație, statul de drept, respectarea drepturilor omului, politica externă și de securitate, comerțul și dezvoltarea economică. Înțelegerea mai prevede și sporirea cooperării cu UE în domenii precum: energia, transporturile, protecția mediului, cooperarea industrială, protecția socială, egalitatea de șanse sau protecția consumatorului.

Pe lângă creșterea schimburilor comerciale, executivul comunitar a mai constatat progrese în aplicarea reformelor, ca urmare a adoptării unui număr semnificativ de noi acte normative. Totuși, Comisia Europeană atrage atenția că aceste legi trebuie să fie respectate și implementate consistent, subliniind că este nevoie de eforturi sporite în combaterea corupției și în îmbunătățirea funcționării administrației. În prezent este în curs de elaborare o schiță a reformelor prioritare pentru perioada 2017-2020.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...