UE ar putea pune baza unei uniuni energetice

by Genko Genko

Uniunea Europeană trebuie să pună bazele unei uniuni energetice pentru a-și spori securitatea energetică și a reduce dependența față de gazelor naturale furnizate de Rusia, a cărei decizie privind anexarea Crimeii a cauzat tensiuni în relația cu Occidentul, a declarat sâmbătă premierul polonez Donald Tusk.

Rusia, care furnizează în jur de o treime din cantitatea de petrol și gaze necesară Uniuni Europene, a provocat îngrijorări la nivelul comunității internaționale în urma intervenției militare în Crimeea și a anexării peninsulei la teritoriul său, notează agenția citată.

”Experiența ultimelor două săptămâni arată că Europa trebuie să tindă spre solidaritate când este vorba de energie”, a declarat premierul polonez, subliniind că uniunea energetică propusă de Polonia se bazează pe șase puncte incluzând reabilitarea cărbunelui ca o sursă sigură de energie, exploatare sporită a gazelor și achiziții realizate în comun pentru obținerea celui mai bun preț.

Importurile de gaze din SUA trebuie deopotrivă să joace un rol în cadrul eforturilor de diversificare energetică a Europei, a mai spus premierul Donald Tusk.

Aproximativ 40% din cantitatea de gaz rusesc pentru Europa tranzitează Ucraina.

CITIȚI ȘI...