Ucrainenii se mobilizează pe Facebook pentru a ajuta armata să lupte împotriva separatiştilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ucrainenii recurg la o soluţie din secolul XXI, şi anume mobilizarea voluntarilor pe Facebook, în contextul în care patria este în pericol, iar armata este slabă, prost echipată şi coruptă, tot atâtea neajunsuri scoase la iveală de rebeliunea din estul ţării, scrie AFP.

Pe rafturile unui depozit, în centrul Kievului, sunt înghesuite cereale şi cutii de conserve de tot felul. Pe rafturile de sus se află recipiente de plastic umplute cu ulei de floarea-soarelui. Peste tot, inclusiv pe jos, sunt pachete de biscuiţi şi pungi de bomboane.

În acest sediu neîncăpător s-au instalat voluntarii, în care colectează donaţiile destinate militarilor care luptă contra insurecţiei proruse ce a izbucnit în estul ţării în urmă cu peste trei luni.

„La început, eram puţini, vreo douăzeci. Ne-am adunat cu ajutorul Facebookului. Voiam să-i ajutăm pe soldaţi”, declară Aleksei Savşenko, în vârstă de 34 de ani, un om de afaceri care se ocupă cu inventarul şi înregistrarea donaţiilor.

Grupul de voluntari pe reţele de socializare S.O.S. Armata are în prezent peste 6.600 de abonaţi şi încearcă să organizeze distribuţia ajutoarelor către combatanţii loialişti.

„Oamenii aduc ce pot, alimente, haine şi chiar lenjerie de corp”, declară un voluntar, arătând către un sac plin cu şosete groase lână.

Chiar dacă a trecut ceva timp de la primele zile ale Operaţiunii Antiteroriste declanşate de Kiev în est, când grupuri de militari demotivaţi, căţăraţi pe blindate pe jumătate ruginite, erau opriţi de către mulţimi de civili, numeroşi militari din cadrul armatei se plâng în continuare de echipamentul depăşit, dacă nu de o lipsă cronică de echipament.

Potrivit Ministerului Apărării, bugetul armatei a fost suplimentat cu aproape 25% în aprilie, pentru a face faţă nevoilor ofensivei contra rebelilor proruşi. Donaţiile, fie că vin din Ucraina, fie că vin din străinătate, se ridică la o valoare totală de 130 de milioane de grivne (aproximativ opt milioane de euro).

Militarii care revin din zonele de luptă declară că duc lipsa produselor de primă necesitate – şi anume veste antiglonţ şi căşti de protecţie.

„Puterea neputincioasă”

„Sistemul birocratic de la Ministerul Apărării este corupt. El funcţionează astfel încât banii sunt furaţi şi nu ajung niciodată la militari, care au nevoie de ei”, dă asigurări Aleksei Savşenko.

„Dacă puterea este neputincioasă, atunci oamenii vor ajuta armata ei-înşişi”, adaugă el.

Într-o ţară cangrenată de corupţie, voluntarii se tem că banii sunt deturnaţi de oficiali militari. De aceea, ei preferă să colecteze donaţiile personal şi să le trimită în mod direct militarilor pe teren.

Unităţile speciale din cadrul armatei ucrainene sunt echipate corespunzător cu armament, vehicule sau piese de artilerie, însă unităţile obişnuite şi voluntarii din cadrul Gărzii Naţionale nu se bucură de aceeaşi situaţie.

În contextul în care conflictul s-a soldat cu peste 200 de morţi în rândul forţelor regulate, potrivit datelor Ministerului Apărării, voluntarii sunt nevoiţi adesea să-şi achiziţioneze pe propria cheltuială uniforma şi chiar părţi din armament.

„În aceste vremuri militarii sunt invitaţi să-şi procure prin mijloace proprii echipament radio, căşti şi veste antiglonţ”, declară Savşenko.

„Chiar şi echipamentul de campament se epuizează rapid”, adaugă Gleb, un voluntar care a venit să aducă saci de dormit şi saltele.

Voluntarii îşi exprimă satisfacţia faţă de faptul că donaţiile nu vin doar din Ucraina, ci şi din alte ţări, în care este prezentă o diasporă puternică.

„Primim diverse lucruri din Statele Unite, Germania, Anglia”, declară Savşenko, arătând către un lot de căşti de la armata britanică.

„Cu ajutorul nostru, armata noastră poate să devină o armată adevărată”, adaugă el, pe un ton optimist.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...