Ucrainenii din Moldova îi îndeamnă pe politicieni să nu speculeze pe seama separatismului din ţara vecină

by Genko Genko

Un grup de iniţiativă format din etnici ucraineni din Republica Moldova au publicat o scrisoare deschisă adresată politicienilor, în care anunţă că nu au de gînd să participe la nici un fel de provocări legate de situaţia în Ucraina.

Aceştia se adresează liderilor partidelor politice cu rugămintea de a înceta să mai folosească situaţia tragică din Ucraina în scopuri mercantile. „Îndemnurile şi declaraţiile de susţinere a separatismului din Ucraina au un efect şi asupra situaţiei din Moldova. Vă rugăm să nu uitaţi de conflictul transnistrean nesoluţionat, despre tentativele de destabilizare a situaţiei din Găgăuzia”, se arată în scrisoare.

„Ne adresăm către Dumneavoastră cu rugămintea de a înceta difuzarea în masă a informaţiei eronate, aţâţarea vrajbei interetnice şi tulburarea conştiinţei oamenilor. Noi, ucrainenii, trăim de veacuri alături de moldoveni pe acest pământ. Noi niciodată nu am cerut nici autonomie, nici statut special pentru limba ucraineană. Însă astăzi dorim să amintim tuturor că anume ucrainenii constituie cel mai numeros grup etnic din Moldova după populaţia băştinaşă”, menţionează etnicii ucraineni în scrisoare.

De asemenea, ei le sunt recunoscători cetăţenilor Moldovei şi autorităţilor care condamnă acţiunile ilegale care se desfăşoară în Ucraina și au ca scop destrămarea ţării.

CITIȚI ȘI...