Ucraina nu mai are timp, Occidentul trebuie să reacționeze

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În timp ce atenția Occidentului este concentrată pe Orientul Mijlociu, agresiunea Rusiei în estul separatist al Ucrainei continuă.

Acordul de încetare a focului semnat pe 15 februarie este încălcat în mod flagrant. Tancuri, mortiere și focuri de artilerie țintesc în fiecare zi pozițiile armatei ucrainene, scrie Washington Post.

De sâmbăta trecută, nouă soldați guvernamentali au fost uciși. Cel mai recent raport al unei misiuni de monitorizare internațională, publicat miercuri, a arătat „o creștere generală a numărului de încălcări de încetare a focului”. Probabil că ofensiva rusă în Ucraina va escalada, având în vedere lipsa de reacție a Occidentului.

Acordul de încetare a focului presupunea că forțele militare sprijinite de Rusia să-și retragă artileria, tancurile și armele grele din prima linie, care ar urma apoi să se afle sub atenta monitorizare a inspectorilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

În schimb, multe dintre aceste arme sunt utilizate zi de zi, în timp ce Rusia trimite alte arme peste graniță, continuă sursă citată.

„Nu cred că există vreun instrument (…) care ar trebui exclus”, a declarat comandantul NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, în cadrul unei conferințe la Bruxelles, ca răspuns la întrebarea dacă este în favoarea trimiterii de armament defensiv în Ucraina.

Atacurile forțelor separatiste au vizat două ținte: nordul orașului Donețk și aeroportul din localitate, precum Mariupol, oraș-port la Marea Azov. Acesta din urmă este în general considerat că viitoarea țintă pentru ofensivă rusă: dacă separatiștii ar prelua controlul aici, acest lucru ar permite Moscovei să deschidă un coridor terestru pentru Crimeea, la care nu se poate ajunge în prezent pe uscat.

„Ofensiva rusă, inevitabilă”

Unii experți cred că ofensiva asupra orașului Mariupol este iminentă. O echipă de experți sponsorizată de Consiliul Atlantic și Fundația pentru o Societate Deschisă și condusă de fostul comandant al NATO Wesley Clark (care este și consilier onorific pe probleme strategice al lui Victor Ponta) a raportat luna trecută că o ofensiva rusă asupra orașului-port va putea avea loc în cel mult 60 de zile, însă acest lucru s-ar putea întâmpla și săptămâna viitoare.

Clark a declarat că Moscova a desfășurat 9.000 de trupe pentru a-i sprijini pe cei 30.000 – 35.000 de luptători locali. De asemenea, potrivit fostului comandând NATO, Moscova a trimis în Ucraina 400 de tancuri și 700 piese de artilerie.

Clark a apreciat că forțele ucrainene actioneza prompt în lupta împotrivă separatiștilor locali. Când, însă, se luptă cu soldații ruși și cu armele performanțe ale acestora, armata ucraineană nu are șanse. Printre altele, trupele guvernamentale nu au nicio armă anti-armură capabilă să oprească un tanc T-90 și nici stații radio care să nu poată fi interceptate.

Potrivit lui Clark, dacă SUA ar decide să furnizeze Ucrainei arme defensive, ar putea împiedică un atac rusesc. El susține că Ucraina are nevoie de mijloacele pentru a se apăra – radare, drone, echipamente cu viziune nocturnă și comunicații sigure. Toate acestea sunt deja disponibile în stocurile Statelor Unite, Poloniei și altor aliați. Fostul general NATO a subliniat că „nu este nevoie de vreun militar american în luptă și de vreun avion american”.

Oficialii americani și europeni promiteau că vor acționa în cazul în care Rusia atacă Mariupol. Dar lipsa de reacție de acum a Occidentului nu a făcut decât să dea curaj Rusiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...