Ucraina: Noul armistițiu a fost încălcat. Un rebel a fost ucis

by Genko Genko

Armata ucraineană și rebelii proruși s-au acuzat reciproc vineri de încălcarea ultimei încetări a focului în estul Ucrainei, instaurată la miezul nopții pentru noul an școlar, relatează AFP.

„Un soldat al Republicii Populare Donețk (autoproclamată — n.r.) a fost ucis de un lunetist ucrainean, devenind prima victimă” de la instaurarea ultimului armistițiu”, a anunțat agenția oficială de presă a separatiștilor.

Armata ucraineană a declarat la rândul său că încetarea focului a fost încălcată la doar două minute după instaurarea ei la miezul nopții, de tiruri ale rebelilor asupra satului Talakivka din regiunea Donețk.

Un soldat ucrainean a murit de asemenea vineri la scurt timp după miezul nopții în urma rănilor suferite la începutul săptămânii, înainte de intrarea în vigoare a încetării focului, a indicat aceeași sursă.

Acest armistițiu, instaurat pentru noul an școlar care începe la 1 septembrie, a fost decis miercuri la o reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina — compus din reprezentanții Kievului, Moscovei și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

El a fost decis după un apel în acest sens cu o zi înainte al liderilor rus, ucrainean, francez și german la sfârșitul unei convorbiri telefonice.

Conflictul din estul Ucrainei a făcut peste 10.000 de morți începând din aprilie 2014. Acordurile de pace semnate în februarie 2015 la Minsk au condus practic la oprirea luptelor, dar valuri de violență continuă să se înregistreze regulat de-a lungul liniei de demarcație, în ciuda armistițiilor anunțate de ambele părți, imediat încălcate.

La 24 iunie, părțile beligerante conveniseră asupra unei încetări a focului pentru recolta agricolă ce ar dura până la 31 august, dar care a fost puțin respectată.

CITIȚI ȘI...