Ucraina: Explozii numeroase şi foarte puternice la Slaviansk

by Genko Genko

Detonări numeroase şi foarte puternice s-au auzit duminică dimineaţa în apropiere de Slaviansk, bastionul rebeliunii armate din estul Ucrainei, unde, începând de la ora locală 8.00 se desfăşoară un referendum nerecunoscut asupra independenţei regiunii.

În urma unor tiruri susţinute, în mare parte din noaptea de sâmbătă spre duminică, confruntările au fost reluate duminică dimineaţa în satul Andriivka, pe „linia frontului”, la intrarea din sudul localităţii cu 110.000 de locuitori, încercuite de către forţele ucrainene, care au declanşat o vastă „operaţiune antiteroristă” pe 2 mai, a declarat pentru AFP Stela Horoşeva, o purtătoare de cuvânt a insurgenţilor proruşi de la Slaviansk.

„Există victime”, a adăugat ea, fără să fie în măsură să ofere alte precizări, pentru moment.

Ecourile tirurilor de armament greu continuau să se audă dinspre periferie, duminică dimineaţa.

O serie de detonări foarte puternice au fost auzite de către jurnalişti AFP către miezul nopţii, timp de aproximativ o oră. Rafale de arme automate au fost auzite, de asemenea, către centrul oraşului.

Sâmbătă seara au avut loc noi confruntări, ca de altfel aproape toată ziua, la Andriivka, potrivit unor locuitori.

Cele 56 de secţii de votare de la Slaviansk urmează să fie închise la ora locală 20.00 (20.00, ora României).

Referendumuri – considerate „ilegale” de către Kiev şi comunitatea internaţională – sunt organizate duminică de către rebeli proruşi în estul Ucrainei asupra independenţei „republicilor populare” proclamate unilateral la Doneţk, regiunea în care se află Slaviansk, şi Lugansk.

CITIȚI ȘI...