Ucraina: Din centrul evenimentelor; număr mic, impact mare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lumea vede Ucraina într-un tumult continuu, cu o populație divizată între vorbitorii de rusă și cei de ucraineană, cu orașe ocupate și cu baricade peste tot, transmite CNN.

Realitatea este încă cu totul alta. Un singur oraș din estul Ucrainei – Slavianskul, este controlat în totalitate de către separatiști, cu blocaje la intrări și posturi de verificare. Apărătorii săi sunt formați din deja celebrii ”oameni în verde”, în număr de câteva zeci, din niște adolescenți în căutare de aventuri și din ceea ce ar putea fi numită ”Brigada Babușka”, femei de vârsta mijlocie – cu ”dinți de aur”, care hulesc ”junta” de la Kiev și-l așteaptă pe Vladimir Putin salvatorul.

Un oraș relativ compact, cu străduțe înguste și străbătut de mai multe râuri, Slavianskul este ușor de apărat. Milițiile pro-ruse care ocupă orașul par să fie în număr de câteva sute. Din cei aproximativ 130 de mii de locuitori ai orașului, majoritatea pare să fie de partea separatiștilor, sau mai degrabă împotriva guvernării de la Kiev, pe care ei o văd dominată de ”naționaliști care vor vinde țara Uniunii Europene și NATO”. Dar viața majorității locuitorilor merge înainte ca și cum nimic nu s-ar întâmpla. Nunțile se joacă în continuare, oameni stau în terasele de pe malurile lacului și mănâncă pizza și kebab, iar piețele alimentare din oraș sunt pline de lume.

Nu seamănă deloc cu Sarajevo sau cu avertismentele așa-zisului primar al poporului, Viaceslav Ponomariov, care vorbea despre un ”al doilea Stalingrad”. Ponomariov spune că Slavianskul se află sub asaltul armatei ucrainene, dar militarii ucraineni nu au făcut nimic mai mult decât o abordare timidă a blocajelor separatiștilor, după care s-au retras. Camioanele negociază slalomul lor printre punctele de blocaj, îndreptându-se spre Rusia. Comerțul nu se poate opri din cauza rebeliunii, observă reporterul CNN.

În Donețk, capitala regiunii cu același nume și al 5-lea oraș ca mărime al Ucrainei, mall-urile și magazinele de haine sunt pline de lume. Liderii ligii ucrainene de fotbal, Shakhtar Donețk, joacă meciurile de pe teren propriu conform programului, cafenelele sunt pline sub razele soarelui primăvăratic, iar aeroportul funcționează în regim normal. Poți să-ți dai seama că se întâmplă ceva anormal în acest oraș doar dacă te apropii de sediul administrației locale, o clădire cu 11 etaje din beton, înconjurată de cauciucuri și drapele ale Rusiei, plus câteva bannere cu mesaje nu prea plăcute la adresa lui Barack Obama și NATO.

Înăuntru pot fi câteva sute de protestatari pro-ruși, incluzându-l și pe autoproclamatul lider al ”Republicii Donbass”. Afară, un număr aproximativ egal, format din suporteri, spectatori și mineri cu căști portocalii, care protestează pentru că se tem că în cazul unei apropieri de UE și-ar pierde locurile de muncă în condițiile unor norme mai stricte de muncă.

În rest, viața în oraș decurge normal, oamenii merg la muncă. Persistă doar îngrijorările întemeiate ale celor aproape un milion de cetățeni ai orașului în condițiile unui viitor incert.

Situația este asemănătoare și în celelalte orașe unde există rebeliuni. Totuși, parcă numărul armelor a crescut în ultimele zile. Echipa CNN a fost controlată cu minuțiozitate în timp ce se deplasa de la Slaviansk la Harkov de către câțiva adolescenți înarmați cu arme aparent polițienești.

Crește și activitatea pro-ucrainenilor, iar conflictul de duminică, din Harkov, dintre tabăra pro-rusă și cea pro-ucraineană, soldată cu zeci de răniți, certifică acest lucru.

O creștere a activităților celor din tabăra pentru unitatea Ucrainei se așteaptă în apropierea alegerilor din 25 mai, când s-ar putea desfășura și un referendum privind federalizarea.

Estul Ucrainei pare mai degrabă angrenat într-o dezbatere pro-Occident sau pro-Rusia, decât în confruntări violente. Iar acest lucru este alimentat de Rusia și Occident, în condițiile în care Moscova acuză Kievul de fascism, iar spre exemplu, ministrul britanic de externe, spune că rușii atentează la integritatea teritorială a Ucrainei.

În războiul geopolitic între est și vest, UE și SUA au mai adăugat în listă câteva sancțiuni modeste Rusiei, iar Moscova a declarat că va răspunde pe măsură.

Așadar, cine va ieși învingătorul din această luptă? Scriitorul rus, Vladimir Sorokin, un observator vechi al politicii din țara sa și una din puținele voci independente, spune că intențiile lui Putin sunt imposibil de prevăzut.

Imprevizibilitatea a reprezentat întotdeauna cartea de vizită a Rusiei, dar odată cu evenimentele din Ucraina, aceasta a crescut la un nivel fără precedent. Nimeni nu știe ce se va întâmpla în țara noastră peste o lună, o săptămână sau măcar poimâine”, adaugă Sorokin

Iar acum și ucrainenii ar putea spune același lucru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...