Ucraina deschide în Moldova două secţii de vot pentru alegerile din 25 mai

by Genko Genko

Cetăţenii Ucrainei stabiliţi în Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică, 25 mai, la vot. Misiunea diplomatică acreditată în ţara noastră va deschide două secţii de vot, una la Ambasada Ucrainei de la Chişinău şi a doua la consulatul din Bălţi.

Potrivit ambasadorului Ucrainei în Moldova, Serghei Pirojkov, 90 la sută din cei 56 de mii de ucraineni din Moldova locuiesc în regiunea transnistreană. Ei însă vor putea vota doar la Bălţi sau Chişinău, scrie trm.md.

„Nu puteam deschide secţii de vot în străinătate acolo unde nu avem consulate, aşa prevede legea. Noi am discutat cu reprezentanţii diasporei ucrainene în Transnistria. Ei lucrează activ pentru a atrage alegătorii. Mai mult, ei vor avea şi transport gratuit oferit de diasporă”, afirmă Serghei Pirojkov.

Citește și: Ucraina: Alegeri prezidențiale sub înaltă supraveghere, Moscova și separatiștii în ambuscadă

Pentru exercitarea dreptului la vot, alegătorii trebuie să aibă cu ei paşaportul ucrainean.

Pentru funcţia de preşedinte al Ucrainei vor lupta 21 de candidaţi. Alegerile, care vor avea loc pe 25 mai, vor fi monitorizate de peste 2,5 mii de observatori internaţionali.

Conform unui nou sondaj făcut public marți, 20 mai, Deputatul neafiliat Petro Poroșenko este lider detașat în preferințele ucrainenilor pentru funcția de președinte al țării.

CITIȚI ȘI...