Ucraina: Debalțevo, transformat într-un „nou Stalingrad” la ordinul lui Putin

by Genko Genko

Oraşul Debalţevo arde, iar bombardamentele cu toate tipurile de piese de artilerie ale forţelor armate ruse nu încetează, acuză un oficial ucrainean, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului de la Minsk, sâmbătă noaptea, relatează Ukrinform în pagina electronică

„Aproape toate clădirile de birouri sunt în ruină, sunt distruse sute de case şi întreaga zonă rezidenţială”, scrie într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook Zorian Şkiriak, un consilier de la Ministerul ucrainean de Interne.

„Inamicul a atacat sediul poliţiei din oraş cu rachete Grad de tip MLRS BM-21. Mai multe rachete au lovit clădirea. Imobilul este considerabil avariat”, continuă oficialul ucrainean, adăugând că „până la urmă, Poliţia din Debalţevo este la datorie”.

Zona Debalţeve a fost ţinta celui mai mare număr de atacuri sâmbătă, a anunţat centrul de presă al operaţiunii „antiteroriste” din Donbas. Oraşul este un nod feroviar strategic. Rebelii proruşi au preluat de mai mult timp controlul asupra drumului către localitate, asediind forţele guvernamentale.

Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării Petro Mehed a declarat anterior că rebelii vor să-şi „ridice steagul” la Debalţevo şi la Mariupol înainte de miezul nopţii. „Ucraina se confruntă cu o escaladare şi adoptă toate măsurile, pentru a putea fi capabilă să răspundă”, le-a declarat el unor reporteri.

Statele Unite au publicat sâmbătă imagini prin satelit prin care vor să arate că Rusia s-a alăturat separatiştilor proruşi din estul Ucrainei într-un asalt total asupra armatei ucrainene, în timpul rămas până la intrarea în vigoare a armistiţiului agreat joi la Minsk.

În trei imagini prin satelit postate pe Twitter de către ambsadorul american în Ucraina Geoffrey Pyatt apar imagini de la sol gri, urme pe zăpadă şi coloane de fum. Imaginile nu fac altceva decât să repete acuzaţiile formulate vineri de către purtătoarea de cuvâânt a Departamentului de Stat Jennifer Psaki, potrivit cărora Washingtonul era „convins că acestea sunt sisteme militare ruseşti, nu separatiste”.

Citește și: (FOTO) SUA prezintă dovezi: Separatiștii dispun de mai mult armament decât unele țări NATO

CITIȚI ȘI...