Ucraina acuză Rusia de invazie armată și ocupație

by Genko Genko

Ucraina a acuzat vineri Rusia de ”invazie armată și ocupație”, după ce persoane înarmate au preluat în noaptea de joi spre vineri controlul asupra a două aeroporturi.

”Consider că ceea ce se întâmplă este o invazie armată și ocupație, ce încalcă toate acordurile și normele internaționale”, a scris ministrul ucrainean de interne interimar Arsen Avakov pe pagina sa de Facebook.

”Aceasta este o provocare directă la o baie de sânge armată pe teritoriul unui stat suveran. Acest lucru nu mai este de competența Ministerului de Interne. Aceasta este de competența Consiliului de Securitate și Apărare Națională”, mai scrie el.

Potrivit ministrului ucrainean, ”unități armate ale flotei ruse blochează” aeroportul Bilbek, în apropiere de Sevastopol, unde se află ”militari și polițiști de frontieră ucraineni”. ”Aeroportul nu funcționează (…) Nu există încă nicio confruntare armată”, precizează el.

La Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea, persoane înarmate au preluat de asemenea controlul aeroportului local și ”nu își ascund apartenența la forțele armate ruse”, potrivit ministrului ucrainean de interne.

CITIȚI ȘI...